La Nau inaugura l’exposició ‘Second Round’, una reivindicació de l’educació artística als instituts de secundària

  • 6 d’octubre de 2016
 
Exposició ‘Second Round’

La Universitat de València inaugura aquest dijous, 6 d’octubre, a les 19 hores, a la Sala Acadèmia del Centre Cultural La Nau, l’exposició ‘Second Round. Art i lluita als instituts valencians’, un projecte que reivindica els estudis d’educació artística en la secundària, amb la implicació de 12 centres valencians i la Universitat de València.

Comissariada per Ricard Huerta, professor de la Universitat de València i coordinador de CREARI Grup de Recerca en Pedagogies Culturals, l’exposició exhibeix 120 obres elaborades pels 12 instituts d’educació secundària que han participat en el projecte: IES Lluís Vives, IES Juan de Garay i IES Benlliure, de València; IES Clot del Moro, de Sagunt; IES L’Estació, d’Ontinyent; IES Laurona, de Llíria; IES Tirant lo Blanch, de Torrent; IES Número 1, de Requena; IES Josep de Ribera, de Xàtiva; IES Ausiàs March, de Manises; IES Sanchis Guarner, de Silla; i IES María Enríquez, de Gandia.

‘Second Round’ és un projecte acadèmic que va arrancar el curs passat amb la col·laboració dels vicerectorats de Participació i Projecció Territorial, amb la producció i itinerància d’una mostra composta per 21 panells explicatius; de Polítiques de Formació i Qualitat Educativa, amb l’organització de cicles de conferències que reuniren centenars d’alumnes als diferents centres educatius; i de Cultura i Igualtat, que acull l’exposició ‘Second Round. Art i lluita als instituts valencians’.

La mostra, que es podrà visitar fins el pròxim 16 d’octubre, reuneix totes les manifestacions artístiques a través de 120 peces realitzades per l’alumnat de secundària, exalumnes dels centres participants i professorat, entre elles, dibuix, pintura, instal·lació, escultura, poesia visual i ‘performance’.

“Aquest és el resultat d’un projecte que parteix amb la idea de visibilitzar els estudis de creació artística en l’etapa secundària, després de detectar que aquests tendeixen a la seua desaparició. El que volem amb ‘Second Round’, des de la Universitat i amb la implicació dels instituts valencians, és donar suport a l’educació artística davant aquesta situació salvatge i extrema”, explica Ricard Huerta.

I sembla que la visibilització ha estat un dels assoliments, doncs han treballat en el projecte milers de persones entre estudiants, exalumnes i professorat; la mostra itinerant ha recorregut 12 instituts d’una desena de municipis del territori valencià; i fins i tot ha promogut el naixement de l’Associació Valenciana de Professorat de Dibuix (AVPD).

L’exposició ‘Second Round’ que es pot visitar a La Nau es divideix en dues parts anomenades ‘El cos’ i ‘L’ànima’, que descriuen dues línies de treball: una primera, que ofereix representacions del cos humà a través de dibuixos i pintures, i una segona, que es fa càrrec de geometries i mapes que reflecteixen les essències més conceptuals, respectivament. Segons assenyala el comissari, aquest relat es relaciona amb la formació del professorat de Dibuix procedent de les especialitats de Belles Arts i d’Arquitectura.

‘Second Round’ es converteix així “en referent d’una temàtica poc tractada fins ara: l’activitat artística als centres de secundària valencians, i serveix per a reflexionar sobre allò que volem realment per al futur de l’educació artística”, apunta Huerta, qui aposta per la recerca com a clau de futur. En aquest sentit, anuncia que, a partir d’ara, el projecte ‘Second Round’ se centrarà, amb el suport de la Universitat de València, en l’impuls de la investigació acadèmica a través d’una xarxa en línia amb la qual es crearà un espai comú de debat entre les persones, institucions, organitzacions i agents afectats i implicats en l’ensenyament de la creació artística.

Així, ‘Second Round. Art i lluita als instituts valencians’ esdevé un projecte de recerca acadèmica i d’innovació educativa, impulsat per l’Institut de Creativitat i Innovacions Educatives de la Universitat de València, que ha començat ja a generar investigacions (tesis doctorals, TFM del Màster de professorat de Secundària o articles en revistes especialitzades) sobre la temàtica de l’impacte de les activitats artístiques als centres de secundària valencians en les darreres dècades. I, en l’actualitat, ja ha començat a preparar-se un web amb les incorporacions més remarcables del projecte d’innovació educativa.

Col·loquis Second Round a La Nau
A l’exposició de La Nau, a més, es projectarà un vídeo recopilatori del que ha estat l’activitat artística i la seua repercussió educativa als instituts, un audiovisual dirigit per Emilio Martí que es presentarà oficialment i en obert, amb el títol ‘Second Round Movie – Líneas’, el 14 d’octubre, a les 19:50 hores, en el marc del cicle acadèmic ‘Col·loquis Second Round a La Nau’, que tindrà lloc a la Sala Gonzalo Montiel els pròxims dies 13 i 14.

Programa detallat dels col·loquis
Més informació de la mostra
 

Data d'actualització: 6 de octubre de 2016 07:00.