Olga Mayoral és nomenada subdirectora del Jardí Botànic de la Universitat de València

  • Jardí Botànic
  • 9 de maig de 2019
 
Olga Mayoral
Olga Mayoral

Olga Mayoral és la nova subdirectora del Jardí Botànic de la Universitat de València, després d’haver estat nomenada per la rectora Maria Vicenta Mestre a proposta del director del Jardí, Jaime Güemes. Amb aquest nomenament, la direcció aposta per renovar i impulsar les possibilitats formatives que ofereix aquest singular centre i recuperar el seu origen com a espai de docència universitària.

La nova subdirectora del Botànic és Olga Mayoral, llicenciada i doctora en Biologia, professora del Departament de Didàctica de les Ciències Experimentals i Socials de la Facultat de Magisteri de la Universitat de València i investigadora adscrita al Jardí Botànic des de desembre de 2018, encara que ha col·laborat i organitzat activitats amb el Jardí des de fa molts més anys. Compta amb una sòlida formació i experiència com a botànica, centrada en la florística i conservació, i està interessada en l’ús i possibilitats de l’ensenyament fora de l’aula en tots els nivells educatius, coordina l’Especialitat de Biologia i Geologia del Màster de Secundària (UV) i el grup d’estudi RCC-Harvard “Teaching and learning science in outdoor environments (TeLeSOE)” amb l’Arnold Arboretum de la Universitat de Harvard. Actualment, també forma part d’un grup de recerca centrat en la inclusió de la sostenibilitat en la formació de professorat i d’educació per a la salut, amb especial interès per la salut ambiental.

Mayoral ha acceptat el càrrec conscient de la gran responsabilitat que suposa, “amb moltes ganes d’impulsar l’apartat didàctic, en què des del Jardí s’ha fet un important i destacat treball, sense deixar de banda la botànica”. L’interés i l’estudi de les plantes, assegura la nova subdirectora, “s’està perdent a l’àmbit universitari mentre sí té una bona acollida a la societat, i el Jardí és un recurs privilegiat per reprendre eixe protagonisme i apropar la botànica no sols a l’estudiantat de biologia sinó com a recurs per a altres disciplines completament diferents”.

Amb aquest nomenament, el director del Botànic, Jaime Güemes, pretén rescatar la potencialitat del Jardí en la formació de professorat perquè aquest puga considerar-lo, a la vegada, en la formació del seu propi alumnat. Un objectiu que forma part d’una de les línies programàtiques amb què Güemes es presentà al càrrec de director i que és obrir el Botànic a la comunitat universitària per recuperar el seu paper original com a espai de docència universitària. Junt a aquesta meta, Mayoral també tindrà un paper destacat en la consecució d’altres objectius, com són incrementar l’oferta informativa, educativa i divulgativa, posar en valor les col·leccions científiques del Jardí, potenciar les relacions amb altres centres d’investigació i promoure l’activitat investigadora sobre botànica en el propi centre.

El Jardí Botànic de la Universitat de València va ser fundat en 1567 com un hort de simples (hort de plantes medicinals) vinculat als estudis de Medicina de la Universitat. En 1802, es va traslladar a l’Hort de Tramoieres, la seua ubicació actual, prop de les Torres de Quart. Al llarg del s. XIX i gran part del s. XX, serví d’escenari per impartir classes de botànica i es realitzaren experiències d’aclimatació de plantes. A finals del s. XX, després d’un període d’abandonament, s’emprengué un procés de restauració en 1987, liderat per Manuel Costa, que conclogué amb la inauguració d’un nou edifici d’investigació en l’any 2000. El Jardí Botànic de la Universitat de València es dedica a la investigació de la diversitat vegetal, la conservació d’espècies rares, endèmiques o amenaçades de la flora mediterrània i a la conservació d’hàbitats naturals. Per completar les funcions encomanades pels Estatuts de la Universitat com a centre universitari de recerca, docència i difusió cultural, ofereix una intensa activitat educativa, destinada principalment a escolars, que es completa amb una variada programació cultural i divulgativa.