L’Orfeó Universitari de València celebra el seu 70 aniversari amb un encàrrec a Francisco Coll i el ‘Stabat Mater’ de Dvořák

  • 27 de juny de 2017
 
Orfeó Universitari de València

Aquest dimecres, dia 28 de juny, l’Orfeó Universitari de València (OUV) oferirà un concert al Claustre de la Nau dins del cicle Serenates que organitza la Universitat de València i l’Institut Valencià de Cultura, amb la col·laboració de l’Ajuntament de València (regidories de Cultura, Festes i Joventut), la Diputació de València, l’Institut Superior d’Ensenyaments Artístics de la Comunitat Valenciana (ISEACV), l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, la Fundació Bancaixa, la Fundació Banc Sabadell i l’Institut Francès de València.

El programa que presentarà la formació que dirigeix Francesc Valldecabres presentarà dues obres connectades. En primer lloc, l’encàrrec que l’Orfeó  va realitzar a Francisco Coll en el marc del Projecte Residències. Amb aquest encàrrec, l’OUV pretén consolidar el projecte amb un dels compositors valencians més interessants i de carrera més reconeguda del panorama actual. Les obres de Coll han estat interpretades per l’Orquestra Simfònica de Londres, la Filharmònica de Los Angeles, la Canadian Brass, l’ONE, el Quartet Casals, l’Orquestra de la Comunitat Valenciana, la Sinfonieorchester Baden-Baden und Freiburg, etc. Lacrimae és la seua segona obra per a cor a capella, amb un paper solista que assumirà Saray García. En aquesta ocasió, Coll utilitza el text del Stabat Mater, que la connecta amb l’altra obra del programa de Dvořák.  

En la segona part del programa, l’Orfeó interpretarà Stabat Mater d’Antonín Dvořák (1841-1904). Aquesta obra va ser interpretada en el 60 aniversari de l’OUV junta amb l’Orquestra de València i sota la direcció de Virginia Martínez. En aquest aniversari es reprén l’obra, però en aquesta ocasió segons la primera versió del 1876, encara sense orquestrar i amb la part de piano interpretada pel compositor. Aquesta versió ressalta l’intimisme i el dramatisme de l’obra, i les veus n’esdevenen protagonistes indiscutibles. En aquesta ocasió, l’Orfeó estarà acompanyat d’un quartet solista d’excepció, com són ara les veus de les valencianes Paloma Chiner i Marina Rodríguez-Cusí, el català Albert Montserrat i el menorquí Lluís Sintes. El piano, l’interpretarà Paula Tamarit.

Segons el director Francesc Valldecabres, “l’Orfeó ha volgut ressaltar les tres facetes principals per les quals sempre s’ha caracteritzat. En primer lloc, l’aposta pels repertoris més actuals, com testifica el gran nombre d’estrenes amb què s’explica el seu currículum. En segon lloc, el vessant formatiu dels seus integrants. I en tercer lloc, el repertori simfònic coral, que ha estat una constant en la seua història, especialment fins a la creació del Cor de la Generalitat”. 

Serenates continuarà dijous amb l’Orquestra de València, dirigida per Albert Gonzálvez, que interpretarà peces de S. Prokófiev, P. Dukas i C. Debussy, a benefici de l’Associació Espanyola Contra el Càncer.

Divendres 30, la veu d’Amancio Prada amenitzarà la nit de Serenates amb Sonetos del amor oscuro, canciones y gacelas de Federico García Lorca. Tres anys després de la seua actuació en aquest festival torna a la Nau amb la poesia del poeta granadí.

Dissabte 1 de juliol, Capella i Escolania del Misteri d’Elx faran palesa al Claustre de la Nau aquesta mostra única i excepcional del teatre medieval, reconeguda per la UNESCO com a obra mestra del patrimoni oral i immaterial de la humanitat el 2001.

Entre el 6 i el 9 de juliol, la programació de ‘Serenates’ està coproduïda amb la ‘Gran Fira de València’ i adopta un caràcter més popular i folk. El primer concert, a càrrec del grup Danses del Corpus de València, serà el 6 al Claustre, però la resta es faran a la plaça del Patriarca. L’entrada a tots els concerts és lliure.

El dia 7 actuaran les colles de dolçaines, tabaleters i percussió de La Socarrà i la Universitat de València, dirigides per Pere Molina i Gonzàlez.
L’endemà, el dia 8 de juliol, serà el torn de la Societat Musical Santa Maria Magdalena de Novelda, dirigida por Juan José Conca, amb un programa de música festera.

El cantautor de l’Alcúdia, Jonatan Penalba, tancarà el festival, diumenge dia 9, amb De soca-rel.