El periodista Manuel Jabois parla sobre postveritat i mentides a La Nau

  • Gabinet de Premsa
  • 17 de desembre de 2018
 
Manuel Jabois
Manuel Jabois

El periodista Manuel Jabois va impartir dimarts dia 18 de desembre una conferència amb el títol “Mentiras en la era de la «posverdad»” a l'Aula Magna del Centre Cultural La Nau.

En la conferència, el periodista abordà el paper arriscat del periodisme en una època en què la difusió de falsedats a través de noves vies, especialment les xarxes socials, arriba a desnivellar processos electorals mitjançant la construcció d'una realitat falsa.

Segons la RAE, «posverdad» significa “distorsión deliberada de una realidad, que manipula creencias y emociones con el fin de influir en la opinión pública y en actitudes sociales ". I, per a Manuel Jabois, la postveritat constitueix una eina per unir cada vegada més qualsevol moviment dirigit a agitar l'opinió pública, per exemple en el Brexit, el procés de pau a Colòmbia, l'ascens al poder de Trump i el ‘procés’ de Catalunya.

Manuel Jabois va començar la seua trajectòria professional en el periodisme local, al Diario de Pontevedra; més tard va treballar en la redacció del diari El Mundo i en la publicació cultural Jot Down, entre altres. Actualment, escriu per a El País i col·labora en el programa ‘Hoy por hoy’ de la Cadena Ser. El 2003, Jabois va obtenir el XXIV Premi Nacional de Periodisme Julio Camba. En la seua faceta com a escriptor, Jabois ha publicat quatre llibres de no ficció: Irse a Madrid (2011), Grupo Salvaje (2012), Manu (2013) i Nos vemos en esta vida o en la otra (2016).

L'entrada a la conferència és lliure fins a completar la capacitat de la sala.

La conferència s'emmarca en el cicle ‘Drets en moviment’ de l'Escola Europea de Pensament Lluís Vives amb motiu del 70 aniversari de la Declaració Universal de Drets Humans. L'acte també està organitzat pel Vicerectorat de Cultura, Amnistia Internacional, l'Aula d'Història i Memòria Democràtica i la Càtedra de Divulgació de la Ciència.

L'Escola Europea de Pensament Lluís Vives és un projecte cultural, impulsat des del Vicerectorat de Cultura i Esport, amb la gestió de la Fundació General de la Universitat de València, que es configura com un espai per a la reflexió i el debat participatiu i crític sobre els assumptes d'actualitat. L'Escola, a més, té la participació d'altres actors de l'administració pública i de la societat civil: Presidència de la Generalitat, Ajuntament de València, Conselleria de Transparència, Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Acadèmia Valenciana de la Llengua, Institut Alfons el Magnànim, Escola Europea d'Humanitats i Caixa Popular.