Posicionament de les universitats espanyoles de la xarxa d'AURE de l'Aliança Rus-Espanyola

  • Gabinet de la Rectora
  • 15 de març de 2022
 
Imagen de la noticia

La decisió es pren en el marc de les recomanacions de la Comissió Europea, EUA, CRUE, COSCE I FACME. Els rectors assenyalen, no obstant açò, el paper que les universitats han d'exercir com a institucions compromeses amb la pau i la col·laboració acadèmica.

Les quatre universitats espanyoles que formen part de l'Aliança d'Universitats Rus-Espanyoles (AURE) -Universitat Carlos III de Madrid, Universitat d'Oviedo, Universitat Rovira i Virgili i Universitat de València- han decidit suspendre de forma temporal l’inici de noves accions o programes emparats en aquesta aliança. Així ho assenyalen en un comunicat en el qual expliquen que la decisió es pren en el marc de les recomanacions de la Comissió Europea, EUA, CRUE, COSCE i FACME, i en el qual, no obstant açò, subratllen “el paper que les universitats de tot el món han d'exercir com a institucions compromeses amb la pau i la col·laboració acadèmica”.

Segons expliquen en el comunicat, “els llaços creats entre universitats són acadèmics i han d'elevar-se sempre sobre les conjuntures polítiques perquè el que ens inspira i mou és la vocació compartida de construir des de les nostres aules, laboratoris i biblioteques un món millor”. Així, assenyalen que les institucions acadèmiques són exemple de progrés social i humà, de convivència pacífica i d'un mutu enteniment que transcendeix fronteres i conflictes. “Però no podem ser aliens al que ocorre en el nostre entorn, no per a aprofundir en les diferències i les tensions sinó per a trobar sempre aqueix espai d'enteniment i resolució pacífica dels conflictes”, afigen.

COMUNICAT CONJUNT

Les universitats som espais per a la pau i la reflexió. Els nostres llaços acadèmics han d'elevar-se sempre sobre les conjuntures polítiques perquè el que ens inspira i mou és la vocació compartida de construir des de les nostres aules, laboratoris i biblioteques un món millor. Les universitats sempre hem sigut exemple de progrés social i humà, de convivència pacífica i de mutu enteniment que ha transcendit les fronteres i els conflictes. Però no som, no podem ser, aliens al que ocorre en el nostre entorn. Mai per a aprofundir en les diferències i les tensions. Ans al contrari, per a trobar sempre aqueix espai d'enteniment i resolució pacífica dels conflictes.

No obstant això, la realitat del conflicte bèl·lic deslligat a Ucraïna no pot ser obviada, i en el marc de les recomanacions de la Comissió Europea, els EUA, CRUE, COSCE i FACME, les universitats que formem part de l'aliança AURE hem decidit de mutu acord suspendre la posada en marxa de noves accions o programes conjunts, sense perjudici de la finalització dels ja existents i executant-se, en l'esperança que la pau arribe i ens permeta reprendre com més prompte millor la que fins hui ha sigut una fructífera col·laboració entre els membres d'aquesta aliança estratègica.

Volem subratllar, malgrat les circumstàncies que tots lamentem, el paper que les universitats de tot el món hem d'exercir com a institucions compromeses amb la pau i la col·laboració acadèmica.