Premi d'Or per l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana per a un catàleg expositiu de La Nau

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 28 de maig de 2019
 
Imagen de la noticia

El catàleg per a l’exposició 'El Saler per al poble, ara', dissenyat per Dídac Ballester, fet amb motiu d’una exposició homònima al Centre Cultural La Nau, ha estat distingit amb el màxim guardó: el Premi Or en disseny gràfic de l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV). Els premis es van donar a conéixer la setmana passada al Teatre El Musical (TEM) de València. Els projectes guanyadors dels premis ADCV 2019 promouen el disseny valencià en diferents especialitats: gràfic, producte, espais i nous mitjans, per posar en valor el seu important paper com a motor innovador del desenvolupament empresarial, social i cultural, destacant les millors peces de disseny valencià.

'El Saler per al poble' és el catàleg de l’exposició 'El Saler per al poble, ara! El poder de la ciutadania en la transformació responsable del paisatge i del territori', una selecció de fotografies que es va poder visitar al Centre Cultural La Nau del maig a l’octubre del 2017. L’exposició commemorativa i reivindicativa sobre la Devesa del Saler va ser produïda pel Vicerectorat de Cultura i Igualtat, amb la col·laboració de l’Ajuntament de València, Caixa Popular, el Col·legi Territorial d’Arquitectes de València i la Fundació General de la Universitat.

“Com el títol de l’exposició indica, a través seu pretenem rememorar un dels primers moviments ciutadans d’Espanya, possiblement el primer ecologista, que va aconseguir defensar el patrimoni natural i que encara ara s’estudia i continua sent objecte d’investigacions i tesis en universitats europees i nord-americanes”, va comentar en el seu moment un dels comissaris, l’arquitecte Carles Dolç, sobre una exposició col·lectiva que descriu la història del moviment que va salvar la Devesa del Saler.

El llibre de l’exposició no és un catàleg a l’ús sinó més aviat una suma d’articles de diferents autors que actualitzen gran part dels registres -científics, culturals i socials- possibles en un paisatge metropolità tan singular com únic. En la publicació s’inclouen imatges desplegables, una selecció de les fotografies exposades i fins i tot fulls en blanc perquè el lector hi escriga el seu propi final per a la història del Saler, tot això en una maquetació monocolor verda.

L’ADCV  va atorgar un total de 27 premis Or i 24 premis Plata a diferents projectes de disseny. La selecció i el lliurament posterior dels premis, els va dur a terme un jurat independent de l’Associació, integrat pels dissenyadors i dissenyadores Ana Mir, Pati Nuñez, David Ramos de Ramos & Bassols, Astrid Stavro i Miguel Zorraquino.