El professor de la UV Vicente Pla, nou codirector de l’Arxiu Valencià del Disseny

  • Fundació General UV
  • 9 de març de 2021
 
El professor de la UV Vicente Pla, nou codirector de l'Arxiu Valencià del Disseny.
El professor de la UV Vicente Pla, nou codirector de l'Arxiu Valencià del Disseny.

El professor de la Universitat de València Vicente Pla ha estat nomenat codirector de l’Arxiu Valencià del Disseny (AVD), substituint en el càrrec a Ester Alba, actual vicerectora de Cultura i Esport de la UV i vicepresidenta executiva de la Fundació General de la Universitat. Pla es posa així al front de l’AVD juntament amb Xavier Giner, professor de l’EASD València.

Vicente Pla Vivas (Sagunt, 1962) és professor del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de València i el seu treball de recerca ha estat especialitzat en les problemàtiques generades per les imatges durant els processos històrics d’implantació de la modernitat; i en l’estudi i interpretació d'imatges gràfiques, fotografies i de l’art valencià dels segles XIX i XX.

En aquest sentit, la seua proposta investigadora passa per l’obertura de vies de connexió amb la història de l’estètica, la tècnica i l’epistemologia científiques, així com amb els estudis culturals, per tal de reconstruir les estructures actives en el funcionament i evolució dels mecanismes dels imaginaris moderns.

És autor del llibre ‘La ilustración gráfica del siglo XIX. Funciones y disfunciones’ i participant en diversos programes de recerca, com ara el projecte I+D+i ‘La vida artística en Valencia (1880-1936). Fuentes para un diccionario de artistas’; i artisticoculturals, a través d’ASCIGE (Atelier sour le Satirique, la Caricature et l'Illustration Graphique en Espagne), en el Festival Internacional Incubarte 6 i 7, i en Perifèries 13.

En aquests moments, està desenvolupant la crítica d’art contemporani sobre Artur Heras, Sebastià Miralles, Manuel Bellver, José Guerrero Tonda, María José Pérez Vicente, Miguel García Cano i XL Family, entre uns altres artistes; i imparteix conferències sobre art dels segles XIX i XX. També ha comissariat diverses exposicions, entre aquestes, ‘Juan Cuéllar. Distopia’, que es va exhibir al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València el 2018.