La professora Empar Lurbe lidera la xarxa europea que investiga la pressió arterial infantil i juvenil

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 8 d’octubre de 2020
 
Empar Lurbe, catedràtica del Departament de Pediatria, Obstetrícia i Ginecologia.
Empar Lurbe, catedràtica del Departament de Pediatria, Obstetrícia i Ginecologia.

La Universitat de València i l’Hospital General Universitari de València presideixen la Xarxa per a la investigació de la pressió arterial en xiquetes i xiquets i adolescents (HyperChildNET), un projecte europeu derivat d’una acció COST que lidera la catedràtica del Departament de Pediatria, Obstetrícia i Ginecologia Empar Lurbe. El nomenament com a directora de la xarxa –en la qual participen 22 països europeus i que dóna suport a la Societat Europea d’Hipertensió– s’ha produït aquest dijous 8 d’octubre, data en què ha començat l’acció.

La hipertensió causa 7,1 milions de morts a l’any en el món i contribueix en gran manera a malalties cardiovasculars i renals com la cardiopatia isquèmica, l’accident cerebrovascular i la malaltia renal crònica. Les malalties lligades a la hipertensió arterial són la primera causa de mortalitat a Europa, amb un impacte econòmic anual d’uns mil milions d’euros. A pesar que el major impacte es produeix en edat adulta i avançada, la pressió alta també es dóna en edats primerenques, un factor de risc cardiovascular al qual s’ha prestat relativament poca atenció.

“És la primera iniciativa amb aquestes característiques que existeix a nivell internacional. Abordarem reptes d’aquesta problemàtica existent a la població infantil que es pot veure agreujada amb els confinaments a nivell mundial provocat per la pandèmia de COVID-19”, ha destacat Empar Lurbe, que també és cap de servei de Pediatria de l’Hospital General Universitari de València.

La xarxa HyperChildNET naix per a establir una xarxa europea sostenible i multidisciplinària que puga investigar els factors que afecten la pressió arterial elevada en xiquets i que puga proposar i implementar accions correctives i preventives tant a nivell global com local. La proposta que coordina la Universitat de València implica personal investigador, mèdic, especialista, gestor, així com també a pacients, organismes reguladors, empreses farmacèutiques i de nutrició i fabricants de dispositius mèdics.

Durant els 4 anys de vigència del projecte, HyperChilNET organitzarà, a través de cinc grups de treball, conferències, seminaris, jornades formatives i podrà elaborar informes, estudis o material divulgatiu sobre la pressió arterial alta infantil i juvenil.

 

 

Web de la xarxa HyperChildNET: https://ir.uv.es/5DkyJ3S