La proposta de llei sobre l’eutanàsia es debat a La Nau

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 12 de novembre de 2018
 
Imatge del Congrés.
Imatge del Congrés.

L’Associació Dret a Morir Dignament, juntament amb el Fòrum de Debats de la Universitat de València, realitzarà una xarrada-col·loqui sobre la proposició de llei orgànica per a la regulació de l’eutanàsia del PSOE sota el títol ‘Una proposició per a l’esperança?’ el 13 de novembre a les 19 hores a l’Aula Seminari A del Centre Cultural La Nau.

En l’acte intervindran Javier Velasco Laiseca, actual president de l’Associació Dret a Morir Dignament, i Joan Carles Carbonell Mateu, catedràtic de Dret Penal de la Universitat de València.

El passat mes de maig, el PSOE va presentar al Congrés una proposició de Llei orgànica de regulació de l'eutanàsia que planteja que es puga sol·licitar ajuda per a "morir anticipadament" en casos de "malaltia greu i incurable" o "discapacitat greu crònica". A més, inclou l'objecció de consciència per als metges. Qui sol·licitara l'ajuda per a morir hauria de ser major d'edat i fer-ho de forma "autònoma, lliure de pressions i suficientment informada". El procés es prolongaria durant 32 dies perquè s'efectuara amb "totes les garanties". Des de la proposició de la llei, el Congrés dels Diputats no ha arribat a un acord definitiu sobre aquesta.

L'acte també servirà d’homenatge al metge anestesista Luis Montes, qui va ser president federal de l'Associació Dret a Morir Dignament des del 2009 fins que va morir a l'abril d'aquest any. Durant anys, Luis Montes va ser coordinador d'urgències de l'Hospital Severo Ochoa de Leganés, Madrid i va ser portat als tribunals per la Conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid en 2005 després de dos denúncies anònimes que l'acusaven de 400 presumptes "sedacions terminals irregulars". Els treballadors de l'hospital es van manifestar per exigir la restitució de Montes i altres metges de l'hospital, que havien sigut destituïts. Així com, diferents associacions mèdiques van defensar la seua bona praxi i van assegurar que la sedació pal·liativa a malalts terminals es practicava en tots els hospitals. Finalment, el Jutjat va suspendre el cas en 2007 i va indicar que no hi havia connexió entre la mala praxi mèdica i les morts.

L'Associació Dret a Morir Dignament va ser fundada en 1984 i defensa la despenalització de l'eutanàsia, l'accés universal a les cures pal·liatives, a la sedació, la implantació i difusió del testament vital i el dret a l'autonomia del pacient, així com el respecte a la seua voluntat i llibertat individual.