Publicacions de la Universitat de València presenta “Mestres de mestres”, els origens de la Facultat de Magisteri contada a través del temps

  • Gabinet de la Rectora
  • 2 de març de 2020
 

Amb motiu dels 150 anys de la inauguració de l’Escola Normal de Mestres de València, el llibre “Mestres de mestres” de Carmen Agulló i Blanca Juan repassa l’evolució, al llarg del darrer segle i mig, de la formació de les mestres valencianes a través dels diferents moments de la nostra història.

La Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset, edifici que va ser una de les seus de l’antiga Escola Normal de Mestres de València, ha acollit aquest dilluns 2 de març la presentació del llibre “Mestres de mestres. 150 anys de formació de mestres valencianes”, de la professora Carmen Agulló i Blanca Juan.

Aquest llibre, editat per Publicacions de la Universitat de València, és una obra en la qual es recupera la història d’una institució que, des que fou inaugurada fa 150 anys, ha jugat un paper clau en la formació de les mestres que han educat les dones en les escoles valencianes.

La presentació del llibre ha servit per fer unes pinzellades sobre la història de la que hui en dia és la Facultat de Magisteri de la Universitat de València i de com la tasca de formació de les dones educadores valencianes ha anat superant obstacles des de la seua inauguració a l’any 1867 fins a l’actualitat.

Les autores han aprofitat l’acte per destacar la importància de l’arxiu de la Universitat a l’hora de reconstruir aquesta història, a més de fixar la mirada en diversos moments claus: la definició de la identitat professional de les normalistes, l’excel·lència que va assolir l’Escola fins el 1936, la depuració durant l’època del franquisme i la seua recuperació a partir dels anys 80 fins als nostres dies.

La rectora de la Universitat de València, M. Vicenta Mestre, ha destacat que aquest llibre contribueix a la recuperació de la memòria històrica tan necessària en els temps actuals i, a més, ha qualificat aquesta obra com una “historia èpica de progrés de la nostra societat a partir de la creació, i evolució al llarg dels diferents períodes històrics del país, d’una escola creada per a formar mestres” .

El llibre, a més, fa un recorregut a través de l’evolució de la societat valenciana i les tensions produïdes entre els models de dona més innovadors i aquells més tradicionals. En definitiva, unes pàgines de la història de l’educació valenciana, fins ara desconegudes, on les dones van ser les protagonistes indiscutibles.

L’acte, que ha servit com a punt de partida d’una setmana que finalitzarà el 8 de març amb la celebració del Dia Internacional de la Dona, ha comptat amb la presència de la rectora de la Universitat de València, M. Vicenta Mestre, que a més ha participat en el pròleg del llibre; el diputat de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, Francesc Xavier Rius; la directora del Servei de Publicacions de la Universitat de València, Teresa Ferrer, i les autores Carmen Agulló i Blanca Juan.

Carmen Agulló, professora Titular d’Educació Comparada i Historia de la Educació de la Facultat de Magisteri, destaca per ser una prestigiosa investigadora de la història de la educació de les dones, amb un focus especial en els i les docents republicanes.

Arxivat en: