La rectora, Mavi Mestre, reclama una millora del finançament universitari i la necessitat d’un Pacte per la Ciència i un Pacte per l’Educació

  • Gabinet de Premsa
  • 9 de maig de 2018
 
Ximo Puig, Esteban Morcillo i Mavi Mestre, en el moment de rebre els distintius com a rectora.
Ximo Puig, Esteban Morcillo i Mavi Mestre, en el moment de rebre els distintius com a rectora.

La nova rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, ha reclamat aquest dimarts, durant la seua investidura, una millora del finançament universitari i la necessitat d’un Pacte per la Ciència i un Pacte per l’Educació. Les paraules de la rectora s’han escoltat en el transcurs d’una sessió solemne amb la participació del president de la Generalitat, Ximo Puig.

A la cerimònia també han assistit membres del Consell, com Vicent Marzà, Vicent Soler, Carmen Montón, Gabriela Bravo i Manuel Alcaraz, així com el president de les Corts, Enric Morera; l’alcalde de València, Joan Ribó; i el president de la Diputació, Jorge Rodríguez. També una àmplia representació acadèmica, social, cívica i cultural.

Mavi Mestre ha rebut la vara de comandament i la medalla de rectora, elements distintius del Rectorat junt a la vestimenta acadèmica (birret i vestimenta de color negre).

En el seu discurs ha fet un agraïment especial a l’anterior rector, Esteban Morcillo, per a qui proposarà al Consell de Govern l’atorgament de la Medalla de la Universitat.

La nova rectora ha afirmat: “A més de mirar cap al futur, hem de ser conscients del nostre passat, perquè amb l’empenta de la tasca engegada per totes les persones que han erigit aquesta Universitat abans de nosaltres hem d’alçar el sostre de la ciència i el coneixement”. Amb un reconeixement als anteriors rectors de la Universitat de València i les persones que l’han precedit en la gestió universitària.

També ha recordat amb emoció el 8 de maig, “dia que les dones pogueren ser elegides en política en època de la Segona República i dia de les primeres eleccions autonòmiques al País Valencià”.

Quant als reptes del sistema universitari, els ha agrupat en quatre dimensions: ensenyaments; investigació, transferència i innovació; dimensió econòmica-financera; i autonomia universitària.). Especialment, ha demanat una millora de finançament, i la necessitat d’un Pacte per la Ciència i un Pacte per l’Educació.

També ha expressat el suport al Consell i a l’Ajuntament per a reclamar a l’Estat un finançament just.

El discurs de la rectora es pot llegir clicant ací.

Esteban Morcillo
Per la seua banda, Esteban Morcillo ha remarcat el fet que Mavi Mestre s’ha convertit en la primera dona rectora en la historia de la Universitat. I ha afegit: “El context actual continua essent enterbolit pels efectes de determinades mesures de consolidació fiscal que han provocat una política de taxes i beques rebutjada, la imposició d’una taxa de reposició negativa per a l’estabilització i promoció del personal de les universitats públiques comportant la seua precarització, l’abús d’algunes figures professorals i l’emigració i pèrdua de talent; lligat a un insuficient finançament públic universitari i a una insuficient inversió estatal i privada en investigació i innovació, i produint-se tot això en plena societat del coneixement”.

Les paraules d’Esteban Morcillo es poden consultar clicant ací.

Ximo Puig

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha afirmat que la història valenciana passa per la història de la Universitat de València: “Aquesta institució ha configurat la nostra identitat” col·lectiva. El president ha destacat la importància d’una jornada històrica: “Hui escrivim una nova pàgina en aquesta història. Investim no només la màxima representant de la Universitat de València, sinó també la primera dona que arriba al Rectorat”. En aquesta línia, ha valorat el treball del moviment feminista, i ha vinculat l’elecció de Mavi Mestre com una conseqüència de la lluita perquè les dones trenquen els sostres que abans les limitaven.

Per a Ximo Puig, el treball per la igualtat ha de continuar, perquè encara no s’ha arribat a un equilibri just.

El president ha qualificat les universitats com a peces claus en el motor de canvi social. Ha indicat que és plenament conscient de les mancances, i de les dificultats dels més desfavorits per a accedir a l’ensenyament superior. Per això, ha afegit, ha iniciat una política de reducció de taxes per als estudiants.

Arxivat en: Actes acadèmics