La rectora de la Universitat rep la brusa d’honor del Tribunal de les Aigües de València

  • Gabinet de la Rectora
  • 7 de març de 2019
 
Imagen de la noticia

El president del Tribunal de les Aigües de la Vega de València, José Font Sanchís, ha imposat a la rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, la tradicional brusa d’honor en un acte celebrat a la porta gòtica de la Catedral de València.

La tradicional sessió plenària dels dijous del Tribunal de les Aigües ha sigut el marc on la rectora Mª Vicenta Mestre ha rebut la brusa d’honor, prenent seient com a sindica d’honor d’aquesta institució. Posteriorment, Mestre ha signat en el Llibre d’Honor i se li ha imposat la Medalla de Plata Commemorativa.

En el seu discurs, la rectora, qui ha recordat la seua vinculació amb la terra al ser filla i néta d'agricultors, ha agraït aquest reconeixement, 'que entenc extensiu a tota la Universitat i que per tant rep amb els màxims honors'.

Després de finalitzar la sessió plenària, la reunió ha continuat en les dependències del Tribunal de les Aigües. El president José Font ha aprofitat per agraïr el suport de la Universitat en els nombrosos actes que s'estan preparant per celebrar el desè aniversari de la declaració del Tribunal com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. 'Les activitats que estem preparant tindran un gran impacte positiu en la ciutat de València, però som conscients que sense el suport de la Universitat, no hagueren estat possibles', ha remarcat Font.

Per la seua banda, la rectora ha agraït les paraules del president i ha assegurat que la col·laboració entre les dues institucions ha estat i serà contínua, 'ja que hi ha un nexe d'unió entre les dues institucions nascudes per donar servei a la societat valenciana’. Mestre ha aprofitat per recordar que durant aquest 2019, la Universitat també celebra els 520 anys des de la seua fundació.

A més, la rectora ha aprofitat per a llançar un missatge de conscienciació mediambiental assenyalant que ‘l’aigua serà un recurs escàs i que ha de ser ben aprofitat al futur. Nosaltres tenim ací la tradició del seu bon ús, la seua consciència viva de la importància, i també de la manera d’usar-la amb justícia.’

A l'acte també han assistit la secretària general de la Universitat, Mª Elena Olmos, i el vicerector de projeccció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla.

El Tribunal de les Aigües va decidir el passat mes de gener atorgar el reconeixement de la brusa d’honor a la rectora de la Universitat, en el marc de la reunió de la comissió de seguiment del conveni entre ambdues institucions per a l'organització dels diversos actes commemoratius que es duran a terme durant l'any 2019 en honor del Tribunal de les Aigües de València, que va ser declarat el 30 de setembre de 2009 Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO.

El Tribunal de les Aigües de la Vega de València és la més antiga institució de justícia existent a Europa. Encara que l'origen exacte és desconegut i es pensa que es remonta a temps de l'Imperi Romà, la teoria més estesa atribueix la seua fundació al Califat de Cordova, fa més de mil anys. 

La seua funció és dirimir els conflictes per l'aigua de reg entre els agricultors de les comunitats de regants de les sèquies que formen part: Sèquia de Quart, Benàger i Faitanar, Tormos, Mislata, Mestalla, Favara, Rascanya i Rovella. El conjunt d'aquestes sèquies formen l'anomenada Vega de València, sobre la qual té jurisdicció el Tribunal, que al costat de la Sèquia Reial de Montcada, amb jurisdicció a banda, formen l'horta de València. Forma part, des l'1 d'octubre de 2009, de la llista de la UNESCO de patrimoni immaterial

Imatges:

Arxivat en: Institucional