La rectora de la Universitat de València rebrà la tradicional brusa del Tribunal de les Aigües de València

  • Gabinet de la Rectora
  • 30 de gener de 2019
 
Imagen de la noticia

La rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, rebrà de manera oficial la brusa que la converteix en síndica d'Honor d'aquest Tribunal, així com la Medalla de la Institució.

El Tribunal de les Aigües de la Vega de València va comunicar el dimecres oficialment aquest reconeixement a la rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, en el marc de la reunió de la comissió de seguiment del conveni entre ambdues institucions per a l'organització dels diversos actes commemoratius que es duran a terme durant l'any 2019 en honor del Tribunal de les Aigües de València, que va ser declarat el 30 de setembre de 2009 Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO.

A la reunió varen estar presents la rectora Mª Vicenta Mestre; el vicepresident del Tribunal de les Aigües, Francisco Almenar; el vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla; els juristes Javier Pastor i Francisco Bernat, i la secretària del Tribunal de les Aigües, Mª José Olmos. 

La rectora va destacar la importància històrica del Tribunal de les Aigües i ha afirmat "és per al meu tot un honor rebre aquest alt reconeixement que entenc com un reconeixement al conjunt de la Universitat de València i la seua trajectòria al llarg dels anys". Mestre va ressaltar la importància de la col·laboració entre la Universitat de València i institucions socials, recordant que la Universitat va ser fundada fa 520 anys amb l'objectiu de servir a la societat valenciana.

La reunió va servir per continuar avançant en el disseny del pla d'activitats i actes commemoratius que es duran a terme durant l'any 2019 en honor del Tribunal de les Aigües de València. La Universitat de València, mitjançant el concurs del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat, realitzarà tasques d'oficina tècnica d'aquestes iniciatives.

La Universitat participarà en l'organització de diverses activitats al costat del Tribunal de les Aigües i altres institucions, entre les quals destaca la 3a Conferència Internacional de la Xarxa Mundial de Museus de l'Aigua (WaMu-NET) i la jornada 'Tribunal de les Aigües de la Vega de València ', que es celebraran del 12 al 15 de juny. A la reunió també s'ha treballat en l'organització d'una desena de jornades formatives en la Comunitat Valenciana que se celebraran al llarg de 2019 amb l'objectiu que la societat valenciana conega més i millor el Tribunal de les Aigües i la importància dels paisatges valencians de l'aigua.

El Tribunal de les Aigües de la Vega de València és la més antiga institució de justícia existent a Europa. Encara que l'origen exacte és desconegut i es pensa que es remonta a temps de l'Imperi Romà, la teoria més estesa atribueix la seua fundació al Califat de Cordova, fa més de mil anys. 

La seua funció és dirimir els conflictes per l'aigua de reg entre els agricultors de les comunitats de regants de les sèquies que formen part: Sèquia de Quart, Benàger i Faitanar, Tormos, Mislata, Mestalla, Favara, Rascanya i Rovella. El conjunt d'aquestes sèquies formen l'anomenada Vega de València, sobre la qual té jurisdicció el Tribunal, que al costat de la Sèquia Reial de Montcada, amb jurisdicció a banda, formen l'horta de València. Forma part, des l'1 d'octubre de 2009, de la llista de la UNESCO de patrimoni immaterial

Arxivat en: Institucional