Roberto García Roa, investigador del Cavanilles, guardonat en els concursos fotogràfics de la British Ecological Society i la Royal Society

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 5 de desembre de 2018
 

Roberto García Roa, investigador d’Etologia a l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva (Universitat de València), ha estat subcampió (overall runner-up) del concurs de fotografia anual que convoca la British Ecological Society. Fins a quatre de les seues imatges de naturalesa han estat distingides. A més, també ha sigut subcampió d’una de les categories en el concurs anual de fotografia de la Royal Society.

                                                      Living fossil mostra un individu de Cerastes vipera fotografiat al Marroc.

 

En concret, la fotografia Living fossil, és amb la que ha rebut el guardó de subcampió. Aquesta imatge il·lustra “la increïble adaptació que algunes serps mostren en les seues escates per amagar-se en l’arena com a mètode d’aguait i defensa”. Es tracta d’un individu de Cerastes vipera fotografiat al Marroc. “És fascinant com algunes fotografies gairebé deixen entreveure com l’evolució opera a la natura. Les escates d’aquesta espècie són útils estructures que funcionen com pales perquè aquestes serps puguen enterrar”, explica el científic del Cavanilles.

A més, amb la seua fotografia Web of life, Roberto García Roa ha guanyat també el primer premi de la categoria macro (Up close and personal). Presa a Espanya, es tracta d'una aranya teixint la seua tela: “La meua intenció era expressar el preciós i fràgil que és el món d’allò invisible, dels artròpodes, els quals són de vegades injuriats socialment malgrat el seu paper clau en l’equilibri dels ecosistemes”.

Dues fotografies més de l’investigador han estat premiades amb menció honorable en la categoria Individus i Poblacions (‘Individuals and Populations’) amb la fotografia Protection, i en la categoria L’Art de l’Ecologia (‘The Art of Ecology’) amb la fotografia Fireworks.

“Ha estat una enorme satisfacció veure la positiva valoració del jurat sobre les meues fotografies. Felicite la resta de premiats i la British Ecological Society per la seua implicació en aquest tipus de concursos que acosten a la societat la bellesa i singularitats que la naturalesa ostenta.” A més, cal destacar que l'investigador és el quart any consecutiu que recull premis en aquest concurs des que el 2015 en va guanyar el premi absolut.

Roberto García Roa ha guanyat diferents premis de fotografia científica a la British Ecological Society, com el de la categoria ‘Up close and personal’ el 2017, en la categoria ‘Ecosystems and Communities’ de la British Ecological Society el 2016 i el primer premi el 2015. Les seues fotografies han estat seleccionades també en anys anteriors en concursos com el de la Royal Society o el de la BMC Ecology.

Les imatges guanyadores es mostraran en la Conferència anual de la Societat, a Birmingham el proper mes de desembre, en la qual participaran al voltant de 1.500 científics de més de 40 països.

Fundada el 1913, la British Ecological Society (BES) és la societat ecològica més antiga del món. Promou l’estudi de l’ecologia a través de les seues sis revistes acadèmiques, conferències, beques, iniciatives educatives i treballs polítics. La societat compta amb 6.000 integrants de més de 120 països diferents.

                                                                                                                      Mars.

Royal Society

Roberto García Roa també ha tingut èxit en el concurs de fotografia anual celebrat per la Royal Society, en el qual ha sigut subcampió (Highly commended) de la categoria Ecologia i Ciències Ambientals (‘Ecology and Environmental Science’) amb la seua fotografia Mars, en la qual un grup d’Òrix descansa en una planura de Namíbia i es reflecteix un ambient que podria ser la superfície de Mart.

“Concursos com aquests ajuden a acostar el món científic a la societat i promouen el coneixement i la conscienciació del medi natural que ens envolta”, diu l’investigador.

 

British Ecological Society: https://www.britishecologicalsociety.org/membership-community/annual-photographic-competition/

Royal Society:

https://royalsociety.org/journals/publishing-activities/photo-competition/?utm_source=Adestra&utm_medium=email&utm_campaign=4378

Imatges: