Tres especialistes analitzen la protecció de les víctimes de la violència de gènere

  • 11 d’abril de 2017
 
Analitzen la protecció de les víctimes de la violència de gènere

‘Ordre de protecció de les víctimes i el dret a la protecció de dades personals’. Aquest és el títol d'un seminari que se celebra hui dimarts a la Universitat de València. El seminari comença a les 16:30 hores al saló de graus de la Facultat de Dret, sala Tomás Vives. Paz Lloria, Ricard Martinez i Beatriz Belando són participen en la iniciativa.

Durant les sessions, els tres experts de referència abordaran les garanties que han d'aplicar-se en el tractament de dades personals en la protecció de les víctimes de la violència de gènere i en les polítiques públiques de suport a les mateixes.

La violència de gènere és abans de res un delicte execrable que compromet a tota la societat. No és una qüestió merament privada, no és alguna cosa que succeïsca en la intimitat de la convivència en parella. Concerneix a tots. En primer lloc, perquè és una violència que atempta contra la dignitat de la dona, i s'enceba tantes vegades en els més febles, en els xiquets i xiquetes. En segon lloc, perquè en un Estat de Dret que propugna la dignitat de l'ésser humà com a valor fonamental, que ordena aconseguir condicions d'igualtat i eliminar la discriminació, i erigeix en valor la protecció de la joventut i la infància denunciar aquests fets, prevenir el delicte i protegir les víctimes ha de tenir la màxima prioritat. Per açò, els professionals i els poders públics han de ser capaços d'abordar aquests delictes i alhora comprometre i empoderar la ciutadania des de la solidaritat amb les víctimes. I per a açò és imprescindible la formació i el coneixement de la seua tipificació i dels elements de prevenció i reacció disponibles.

La protecció integral de les víctimes obliga a tenir en compte diferents aspectes des del punt de vista del dret a la protecció de dades. Aquest és un dret de naturalesa instrumental molt relacionat amb el tipus d'informació objecte de tractament, amb les característiques derivades del context i de les persones les dades de les quals es tracten, i del concret sector de l'ordenament jurídic. En el cas de la violència de gènere, el dret a la protecció de dades es projecta sobre un element substancial com és el de la garantia de la indemnitat de les víctimes, el que en moltes ocasions no és una altra cosa que la garantia del seu dret a la vida i a la integritat física.
D'altra banda, l'especial naturalesa d'aquestes situacions fa que es gestionen informacions que pertanyen a la més profunda intimitat, a la identitat de les persones, a la seua dignitat, i a la seua estabilitat personal i emocional. Per tant, quan parlem de la protecció de les dades de les víctimes de violència de gènere, estem parlant d'una protecció particularment qualificada i ordenada a garantir els drets més essencials per a un ésser humà. Més enllà de la víctima la protecció de dades de les víctimes de violència de gènere es projecta també sobre el seu entorn familiar. En particular sobre els menors, sobre els fills i filles. Fins i tot pot resultar necessari protegir l'entorn social immediat, espais com el lloc de treball o d'oci en els quals es desenvolupa la vida d'aquesta persona. Així el dret a la protecció de dades, en aquest cas opera com a garantia de no revelació, de protecció a ultrança de la identitat, del nombre telefònic, del lloc de treball o del lloc de residència.

Tractar dades de violència de gènere obliga a una especial sensibilitat i cura. És necessari formar al personal perquè d'una part puga operar complint al màxim la normativa. No obstant açò i al mateix temps, és necessari conèixer totes les possibilitats que ofereix el Dret per a complir amb el nostre deure protegir a les víctimes, perseguir als delinqüents i desenvolupar de manera eficient la labor assistencial, en primera instància, però sobretot les polítiques públiques que reintegren a la dona i si escau als menors, a l'estat de dignitat i desenvolupament personal que per dret els corresponen.

Una part d'aquestes polítiques implica el desenvolupament d'accions afirmatives en la contractació pública i en les polítiques d'ajudes i subvencions. Les clàusules socials en la contractació d'obres i serveis, i els programes de promoció de l'ocupació poden contribuir de manera decisiva a la recuperació dels drets de les víctimes, a garantir que com tota persona puguen aconseguir una vida plena en llibertat i sense temor. I un altre tant succeeix amb ajudes i subvencions. No obstant açò, la gestió d'aquestes polítiques és extremadament delicada ja que ha de compatibilitzar les garanties de compliment del Dret per l'Administració i la protecció de la seguretat dels destinataris de les mateixes. 

Continguts del seminari
● “Aspectes penals de la protecció de la intimitat de les víctimes”
Paz Lloria García. Professora titular de Dret Penal. Directora de la Càtedra de Protecció Ciutadana i co-directora del Master en Dret i Violència de gènere.
● La protecció de dades de les víctimes.
Ricard Martinez. Director de la Càtedra de privadesa i transformació digital Microsoft-Universitat de València.
● “L'eventual col·lisió entre transparència administrativa i la contractació pública en la protecció de les víctimes”
Beatriz Belando. Professora titular de Dret Administratiu. Vicedegana de Criminologia. Universitat de València.
Codirectora del Màster en Dret i Violència de Gènere
Directora de PROTECPOL (Càtedra de Protecció Ciutadana-Policia Local València.
Departament de Dret Penal.