Una càtedra de la Universitat i la Generalitat promou la transformació del Model Econòmic Valencià cap a l’economia circular

  • Gabinet de Premsa
  • 28 d’octubre de 2019
 
Imatge d'arxiu d'una depuradora.
Imatge d'arxiu d'una depuradora.

L’Auditori Joan Plaça del Jardí Botànic de la Universitat de València acull aquest dimecres 30 d'octubre (9 hores) la presentació de la Càtedra Transformació del Model Econòmic: Economia Circular en el Sector de l'Aigua. Impulsada per la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat juntament amb la Universitat de València, els seus objectius són l’estudi, el foment de coneixement i la promoció d’accions de cara a la transformació de l’actual model econòmic de la Comunitat Valenciana cap a un altre basat en la innovació i la sostenibilitat des d’un punt de vista mediambiental, productiu i social.

En la presentació de la càtedra participaran la vicerectora d'Innovació i Transferència, María Dolores Real; el director general de Model Econòmic, Finançament Autonòmic i Política Financera, Juan Salvador Pérez; i el catedràtic d’Economia Aplicada responsable de la càtedra, Francesc Hernández. A continuació, es desenvoluparà la jornada titulada 'La reutilització en el marc de l'economia circular: un desafiament necessari', en què intervindran el subdirector general de programes d'Innovació de l'Agència Valenciana de la Innovació, Roberto Arnau; el cap de l'Oficina de Planificació Hidrològica de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Teodoro Estrela; el director territorial de l'empresa Hidraqua, Jordi Azorín; el director de Relacions Institucionals de l'empresa Global Omnium, Jaime Castell; i l'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga.

Durant la jornada es donaran a conèixer experiències d'èxit en la implementació de projectes d'economia circular i es presentarà una Guia per al finançament d'iniciatives en aquesta matèria. Així mateix, s'abordarà la potencialitat de la reutilització com a motor de transformació d'una economia productiva i s'analitzaran els seus quantiosos beneficis per al medi ambient i el benestar de la societat.

La raó de ser de la càtedra és la constatació de la creixent escassetat d'un recurs bàsic com és l'aigua, accentuant-se en moltes àrees com és el cas de la Comunitat Valenciana. Això representa greus efectes sobre el nostre medi ambient i la nostra economia. Per aquest motiu, a banda d'adoptar mesures d'eficiència hídrica, convé abordar la reutilització de les aigües residuals tractades com un mitjà segur i viable d'augmentar el subministrament d'aigua reduint la pressió sobre uns recursos hídrics ja sobreexplotats. Això exigeix reconsiderar el nostre enfocament tradicional sobre el consum d'aigua per tal d'adoptar noves estratègies que possibiliten que aquest recurs vital siga reutilitzat al màxim. Aquest canvi de paradigma suposa avançar cap a un enfocament d'economia circular en què les aigües residuals ja no són vistes com deixalles, sinó com un recurs valuós en un context d'escassetat d'aigua.

Les activitats que portarà a terme la nova Càtedra de Transformació del Model Econòmic: Economia Circular en el Sector de l'Aigua seran: 1) Estudi i propostes d'actuació sobre Economia circular en l'àmbit dels recursos hídrics de la Comunitat Valenciana; 2) Anàlisi de les accions a desenvolupar sempre des d'una visió transformadora de l'actual model econòmic de la Comunitat Valenciana; i 3) Propiciar activitats diverses com jornades públiques, conferències, seminaris, activitats de formació i extensió universitària, així com altres activitats científiques que contribuïsquen a la difusió dels resultats que es vagen assolint.

El concepte d'economia circular se centra en la interacció dels aspectes ambientals i econòmics per tal d'assolir un nou model de societat que utilitza i optimitza els estocs i els fluxos de materials, energia i residus. Amb això es pretén que el valor dels productes, els materials i els recursos (aigua, energia) puga romandre en l'economia durant el major temps possible, i que es reduïsca al mínim la generació de residus. A més dels beneficis ambientals, aquesta nova activitat és generadora de riquesa i ocupació permetent aconseguir una valuosa avantatge competitiu en els diversos territoris dins d'una economia global. És per això que la transició cap a una economia més circular ofereix grans oportunitats per a les empreses i el conjunt de la societat.

Més informació:

Arxivat en: Càtedres