Una escola d’estiu a Psicologia analitza les paraules ‘perilloses’ sobre les persones migrants

  • Gabinet de Premsa
  • 4 de juny de 2018
 
Detall del cartell de l'escola d'estiu.
Detall del cartell de l'escola d'estiu.

La Facultat de Psicologia de la Universitat de València acull, entre els dies 11 i 14 de juny, l’Escola d'Estiu del Màster Internacional en Migracions, que coordina la professora Edelia Villaroya. El títol genèric de l'escola, que es desenvolupa en el saló d'actes del centre, és “Paraules ‘perilloses’ sobre els migrants”.

L’obertura de l’Escola d’Estiu serà l’11 de juny a les 10 del matí. Tota la informació, programa, ponents i inscripcions, en la web: https://escuelamim.com/

Segons els organitzadors, la qüestió de les migracions és particularment delicada, “ja que inclou interessos econòmics i polítics de summa importància, així com desperta records i imaginaris de conflicte o de desigualtat entre els pobles”. “Com més complex i dens d’aspectes diversament interpretables, és un tema, la terminologia relacionada amb açò assumeix un valor central, perquè defineix els conceptes, distribueix els rols entre els actors humans i evoca imatges i sentiments determinats en l’opinió pública. Més que en qualsevol altra època passada, l’actual es caracteritza per la rapidesa dels canvis semàntics de les paraules i per la dificultat de verificar les innombrables informacions associades amb ells”, assenyalen.

I afigen: “Les paraules mai són ‘innocents’, atès que per excel·lència expressen el pensament i l’essència de l’ànima humana, revelant els judicis que els individus i els grups humans atribueixen als fenòmens i a les persones que estan involucrats en elles. En el camp de la mobilitat humana, el terme ‘migrant’ s’ha convertit en l’emblema d’un procés de deterioració progressiva del seu significat per a recolzar i justificar actituds, prejudicis, accions i polítiques en detriment d’una determinada categoria de persones”.

L’escola d’estiu de 2018 pretén llançar llum sobre el pes de les paraules i dels conceptes, que –conscientment o no– estan sent utilitzats despreocupadament i de manera inadequada, sobre el món de les migracions tant per l’opinió pública, com pels actors que la influencien, provocant conseqüències nefastes en la vida de milions de persones, i dificultant –a voltes de forma irremeiable– el diàleg, l’acolliment i la interacció positiva entre els diversos components que constitueixen les nostres societats.

Més informació: