Una exposició al Rector Peset commemora el discurs de Manuel Azaña en la Universitat de València en 1937

  • 18 de juliol de 2017
 
Catell Adeu al Futur

El col·legi major Rector Peset inaugura hui dimarts una exposició que commemora el discurs que l’aleshores president de la Segona República, Manuel Azaña, va pronunciar en la Universitat de València en 1937. L’acte d’obertura serà a les 20 hores a la Sala de la Muralla.

Manuel Azaña (Alcalá d'Henares, 1880-Montauban, 1940), president de la Segona República, va pronunciar a la Universitat de València un important discurs el 18 de juliol de 1937 (es pot llegir clicant ací). Amb aquest motiu, el Col·legi inaugura l’exposició 'Adéu al futur. Un homenatge a la República', de Manuel Flores, amb una selecció de dibuixos que pertanyen al llibre publicat per l'editorial valenciana Media Vaca amb el títol 'Adiós al Porvenir', i que inclou una llarga carta de Manuel Azaña enviada a Ángel Ossorio el 18 de juny de 1939.

Una 'carta-diari' que, com assenyala Vicente Ferrer, editor de la publicació referida i comissari de la mostra junt a Begoña Lobo, és una prova de lleialtat cap al seu advocat i amic, així com també un símptoma de l'aïllament que aleshores patia Manuel Azaña.

“Però el que il·lustren els dibuixos de Manuel Flores –explica Vicente Ferrer– és un article del 29 de setembre de 1934 publicat en l’últim número de la revista ‘Gutiérrez’, que portava per títol ‘La redacció de Gutiérrez està planejant un colp d'Estat (perquè no vol ser menys que ningú)’. En aquest article firmat per Ángel G. Dalmau, la revoltosa redacció de ‘Gutiérrez’ feia tot tipus de gresques i li tocava prou els nassos al Govern republicà”.

Manuel Flores va triar l’esmentat text perquè servia bé als seus propòsits, que eren tres. El primer, reivindicar la República. El segon, fer un comentari sobre el maltractament infligit a aquesta per determinada premsa reaccionària; singularment, pel setmanari catòlic ‘Gràcia i Justícia’ (1931-1936), que crucificava setmanalment el president Azaña en cadascuna de les seues cobertes pintant-ho com un senyor molt lleig i molt roí. El tercer, posar en evidència la deslleialtat amb què van tractar a la República els seus admirats humoristes de l’Altra Generació del 27, que, en la seua formació més habitual, apareix composta per Miguel Mihura, Antonio de Lara Gavilán ‘Tono’, Edgar Neville, Enrique Jardiel Poncela i José López Rubio.

Se suma a aquest quintet Ricardo García López, K-Hito, que en justícia pertany a la generació de quinze minuts abans però que va ser el director de ‘Gutiérrez’, la publicació que més popularitat va donar als membres del grup. Per desig de Manuel Flores, acompanya a aquest ramell d'escriptors i dibuixants l’escriptor Miguel de Unamuno (Bilbao, 1864-Salamanca, 1936), intel·lectual contestador i independent, les querelles quixotesques del qual aconsellen situar-ho en l'òrbita dels humoristes.

Manuel Flores (Huelva, 1952) es dedica a il·lustrar llibres des de fa uns quants anys. Ha publicat, a més d'’Adéu al futur’, ‘El passeig de Buster Keaton,’ de Federico García Lorca –l'editorial Media Vaca–, així com ‘Un conte putrefacte’, de Pepín Bello, i ‘El núvol en pantalons’, de Mayakoskiï, amb l'editorial SD Edicions, de Barcelona.

La mostra serà inaugurada hui dimarts a les 20 hores per Antonio Ariño, vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València; l’artista Manuel Flores; els comissaris Vicente Ferrer i Begoña Lobo (Editorial Media Vaca, València); Salvador Albiñana, professor titular de Història Moderna a la Universitat de València; i Carles Xavier López, director del Col·legi Major Rector Peset.

Han col·laborat en la producció d’aquest projecte expositiu la Universidad de Alcalá de Henares i el Foro del Henares.

L’exposició es podrà visitar fins al proper 14 de setembre, de dimarts a diumenge, i en horari d’11 a 19:30 hores.