La Unitat de Cultura Científica de la Universitat de València organitza entre 2019 i 2020 més de 150 activitats de divulgació científica

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 13 de gener de 2021
 
Logo UCC+i

La Unitat de Cultura Científica (UCC+i) de la Universitat de València ha dut a terme des de maig de 2019 fins a desembre de 2020, i malgrat la pandèmia de COVID-19, més de 150 activitats de divulgació científica, entre accions formatives en instituts valencians i actes de divulgació variats, tant en la institució com a València i altres localitats en les quals han participat prop de 9.000 persones. A més, en tot l’any la UCC+i ha publicat en la web 267 notícies referides a ciència, innovació i investigació, quasi 200 de les quals s’han enviat als mitjans de comunicació.

La UCC+i de la Universitat de València ha col·laborat o ha treballat amb el Centre Superior d’Investigació en Salut Pública (FISABIO), la Fundació per a la Investigació de l’Hospital Clínic (INCLIVA), la Generalitat Valenciana a través dels Centres de Formació Continuada del Professorat (els CEFIRE), l’Institut d’Estudis Catalans i la Fundació Cañada Blanch, entre d’altres entitats.

Quant a les activitats, 50 instituts valencians han dut a terme dues rutes matemàtiques. Es tracta d’una proposta en la qual s’utilitza la ciutat de València com a recurs didàctic per a la divulgació de l’ensenyament i l’aprenentatge de les matemàtiques, en col·laboració amb la Societat d’Educació Matemàtica de la Comunitat Valenciana Al-Khwârizmî.

Estimulant les Vocacions Científiques és una activitat que es fa en col·laboració amb el CSIC i altres institucions, i consta d’una conferència impartida per professorat universitari i un diàleg posterior amb alumnat de secundària i batxillerat o públic en general. En el diàleg s’explica la investigació de la Universitat i altres centres en àrees de coneixement variades. En el període s’han fet 58 d’aquestes activitats.

Els tallers de ciència acosten diferents disciplines a l’alumnat preuniversitari. En el període d’execució s’han fet un total de 19 tallers en centres de secundària i batxillerat, i en diferents espais de la ciutat, com la plaça de l’Ajuntament de València o el Jardí de Vivers, amb motiu de diferents commemoracions i dirigits al públic més infantil.

També s’han produït altres tipus d’activitats com conferències dirigides al públic en general, 8 matinals i bars de ciència, o 27 peces audiovisuals dins del programa Ciència Emergent, un projecte en què el personal doctorand i postdoctoral dels diferents instituts de recerca de la Universitat de València i centres mixtos participen elaborant vídeos de presentació de les seues pròpies investigacions i les difonen en un llenguatge accessible.

A més, la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació també ha participat en les Jornades Europees d’Arqueologia, una iniciativa coorganitzada amb el Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga de la Univesitat que tingueren lloc el juny de 2019 i en les qual s’oferiren tallers, visites guiades i una exposició. A més, s’elaboraren 4 peces audiovisuals per a difondre aquesta matèria entre el públic en general.

En l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria se celebra la Fira Aèria, que és la fase final d’un projecte que du a terme durant tot l’any la start-up de la Universitat Miguel Hernández, El Caleidoscopio, i que consisteix en que l’estudiantat de secundària aprenga a muntar un dron i que idee una aplicació que tinga un impacte positiu en la seua pròpia localitat, solucione alguna problemàtica concreta o pose en valor algun aspecte del municipi. Al final del curs se celebra la Fira Aèria, la mostra expositiva dels treballs, durant una jornada del mes de maig.

El pla d’activitats de la divulgació i comunicació científica de la UCC+i de la Universitat de València s’ha pogut dur a terme pel cofinançament rebut de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia i del Ministeri de Ciència i Innovació, la col·laboració de diverses entitats i la complicitat del personal que les fa possibles.