La Universitat acull el VII Congrés de la AE-IC sota el lema ‘Comunicació i Diversitat’

  • Gabinet de la Rectora
  • 28 d’octubre de 2020
 

S'espera comptar amb més de 500 experts de l'àmbit de la comunicació espanyola, europea i llatinoamericana que participaran de manera presencial i virtual en les diferents sessions previstes per tal de garantir la seguretat sanitària com a conseqüència de la COVID-19.

Amb el lema ‘Comunicació i Diversitat’, hui s’ha inaugurat el VII Congrés Internacional de l’Associació Espanyola d'Investigació de la Comunicació (AE-IC) a l’històric edifici de La Nau. El congrés es proposa intercanviar coneixements sobre les relacions entre comunicació i diversitat amb l'objectiu d'establir diagnòstics sobre la situació actual i presentar propostes d'articulació de polítiques públiques en aquest important sector a la realitat espanyola i europea i en la cooperació internacional, especialment iberoamericana i mediterrània.

Les sessions es poder seguir en directe a través de Mediauni al següent enllaç.

La Diversitat, concepte encunyat des de la UNESCO i ratificat universalment per la signatura massiva dels Estats i de la pròpia Unió Europea en la Convenció de 2005, s'ha constituït en aquests tres lustres com un element central de la comunicació i la cultura i de les polítiques públiques nacionals i internacionals en aquests camps.

Per tant, la diversitat està lligada estretament amb la democràcia i la participació ciutadana, però també amb el desenvolupament econòmic sostenible i amb la creativitat i innovació de les societats. I s'entén no només per a les majories, sinó també per al suport i la diversitat de les minories (ètnies, gèneres, cultures, llengües), a escala multilateral i global, com a diàleg imprescindible entre les societats, les seues cultures i la seua creativitat.

El desplegament d’aquesta diversitat en els mitjans de comunicació, les tecnologies de la informació i les indústries culturals serà una de les prioritats en els debats que es desenvoluparan durant els tres dies de congrés, en un moment en què la convergència multimèdia, la transformació digital i la globalització estan transformant els processos comunicatius a tots els nivells.

La inauguració del congrés ha tingut lloc hui dimecres 28 d'octubre amb la presència de la rectora de la Universitat de València, M.ª Vicenta Mestre; representants de les administracions públiques valencianes, com són la Generalitat valenciana, la Diputació de València i l'Ajuntament de València; i del president d'AE-IC, Enrique Bustamante i el president del Comité Organitzador, Miquel Francés. L'acte ha inclós els homenatges als investigadors Néstor García Canclini, Margarita Ledo i Ramón Zallo pels seus treballs i investigacions sobre cultura, diversitat i polítiques públiques de comunicació.

'Si sempre ha sigut rellevant la comunicació, molt més ho és en els temps actuals de pandèmia pel coronavirus. En aquest context la investigació en comunicació és més important hui que mai’, ha remarcat la rectora M.ª Vicenta Mestre. ‘Els nous temps porten nous problemes que necessiten noves respostes. A totes aquestes respostes, la universitat pública tracta d'aportar ciència i coneixement i de traslladar-ho al món real a través de la transferència de coneixement, contribuint a fomentar una ciutadania crítica, capaç de desenvolupar-se en un món complex i creixentment global’, ha puntualitzat Mestre.

El presidente Enrique Bustamanete ha destacat que 'la diversitat és la gran divisa de la Unesco des de 2005 pel Conveni per a la Promoció de la Diversitat i la Cultura i en la cultura s'inclou la comunicació. Això implica qua la comunicació és una part de la cultura, de l'intercanvi de béns simbòlics i on el pluralisme de veus està vinculat a un concepte més ampli que és la diversitat de cultures, d'ètnies, d'identitats, de llengües, de gèneres, la qual cosa la Unesco diu que és el major patrimoni de la humanitat. Això implica una comunicació participativa i democràtica on hi haja un espai públic de participació de consens ciutadà. És a dir, Una base vital per a la democràcia'. 

L'activitat durant els tres dies s’organitzarà a partir de sessions plenàries, centrades en la democràcia, el desenvolupament i la creativitat, diverses sessions paral·leles i nombroses sessions de comunicacions on acadèmics i experts de tot el món podran exposar les seues investigacions més recents. Entre d'altres, està prevista la participació d'Emili Prado, de la Universitat Autònoma de Barcelona; Tristan Mattelart, de la Université Paris II; Immacolata Vasallo de Lopes, de la Universitat de Sao Paulo; Miquel de Moragas, de la Universitat Autònoma de Barcelona; Divina Frau-Meigs, de la Université Sorbonne Nouvelle - Paris 3; Marianne Kneuer, de la Univesitat Hildesheim; Guillermo Orozco, de la Universitat de Guadalajara; Javier Marzal, de l'UJI de Castelló; Lorna Chacón, de la Universitat de Costa Rica; Claudia Mellado, de la Pontifícia Universitat Catòlica de Valparaíso; Carmen Peñafiel, de la Universitat del País Basc / EHU; Mª Trinidad García Leiva, de la Universitat Carlos III de Madrid; i Carolina Moreno, de la Universitat de València.

A més, s'han organitzat diversos panells especials i webinars dedicats a la interpretació dels índexs d'impacte i qualitat de les publicacions de comunicació. Hi participaran, entre d'altres, Carles Closa, de l'Agència Estatal d'Investigació, i Tomàs Baiget, director de la revista El professional de la informació (EPI). També es duran a terme les diferents reunions de les seccions d'AE-IC i els Grups de Treball, així com una Assemblea Ordinària i Extraordinària el divendres 30 d'octubre, en la qual està previst celebrar eleccions dins de l'organització.

La cloenda serà el divendres 30 d'octubre a les 18:30 hores també al Paranimf de la Universitat de València, i comptarà amb l'assistència d'Amparo Ricós, degana de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació; del president d'AE-IC i del president del Comité Organitzador. Tant la inauguració com la cloenda es podran seguir en directe mitjançant streaming.

Entre les activitats complementàries i que es desenvoluparan en paral·lel al Congrés estan les jornades TVMorfosis/CONTD (Continguts per a la Televisió Digital), que celebren la seua XIII edició a València. L'eix temàtic d'enguany és «La comunicació audiovisual en temps de pandèmia». TVMorfosis és una iniciativa de l'Associació de Televisions Educatives Iberoamericanes (ATEI) que té un format diferent a les clàssiques jornades o congressos, ja que es tracta d'un format audiovisual on es combinen diversos programes en directe als quals acudeixen diversos experts de l'àmbit comunicatiu .

Entre els participants d’aquesta edició es comptarà amb Gabriel Torres, president d’ATEI; Carlos Scolari, de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona; Alejandro Piscitelli, de la Universitat de Buenos Aires; Alfred Costa, César Martí i Raquel Ejerique, de la televisió pública valenciana À Punt; Martha Blanc, d'Antena 3; Alberto Rodríguez, de la Universitat de Mar de Plata; Edorta Arana, de la radiotelevisió basca EiTB; Armando Casas, de Canal 22 de Mèxic; Patricia Corredor, de la Universitat Carlos III de Madrid; Guillermo López, de la Universitat de València; Francisco Javier González, de RTVE; i Marta Cerame, d'Agència EFE TV.

Com és habitual en les jornades TVMorfosis/CONTD, aquestes es tancaran amb la sessió de pitch o presentació de projectes audiovisuals desenvolupats pels estudiants de l'última edició del Màster en Continguts i Formats Audiovisuals de la Universitat de València, que seran avaluats per un panell d'experts de les principals televisions espanyoles i iberoamericanes. L'esdeveniment també s'aprofitarà per a realitzar una trobada de la Junta Directiva d'ATEI.

Per a garantir en tot moment la seguretat sanitària dels participants i assistents a les diferents activitats, i tenint en compte que els aforaments a les diferents sales estaran limitats com a conseqüència de la COVID-19, el Congrés Internacional d'AE-IC ha preparat un sistema de videoconferències perquè es puga participar i assistir de forma virtual, a més de la clàssica modalitat presencial.

VII Congrés Internacional AE-IC: https://aeicvalencia2020.org/

Jornades TVMorfosis/CONTD: https://tvmorfosis.com/