La Universitat atorgarà la seua Medalla a les investigadores Julia Sevilla, Carmen Valls-Llobet i María Victoria del Barrio

 
Julia Sevilla, Carmen Valls-Llobet, María Victoria del Barrio.
Julia Sevilla, Carmen Valls-Llobet, María Victoria del Barrio.

La jurista Julia Sevilla, la metgessa Carmen Valls-Llobet i la psicòloga María Victoria del Barrio rebran la Medalla de la Universitat de València. Així ho ha decidit aquest dimarts, 10 de juliol, el Consell de Govern de la institució acadèmica. En la sessió, el vicerector d’Economia i Infraestructures, Juan Luis Gandía, ha informat sobre la rehabilitació del col·legi Lluís Vives.

En aquest Consell de Govern s’han incorporat nous membres (Paula Sala, Mercedes Elizalde i Mavi Alandi), s’ha votat nous representants en el Consell Social (Jesús Olavarría, Carles Xavier López i Mercedes Elizalde) i s’ha decidit la contractació i la pròrroga de professorat emèrit i honorari.

Julia Sevilla
Julia Sevilla és llicenciada en Dret per la Universitat de València (1962). Va ser professora del Departament de Dret Constitucional, Ciència Política i de l’Administració des de 1980, i va reduir les seues hores de docència des de 1983, any en que va ser nomenada lletrada de les Corts Valencianes.
Va ser fundadora i presidenta de la Federació de Dones Progressistes de la Comunitat Valenciana. També forma part de la Federació Espanyola del Lobby Europeu de Dones (CELEM) i fundadora i presidenta de la Xarxa Feminista de Dret Constitucional. Les seues principals línies de recerca estan centrades en la participació política de les dones, la discriminació per raó de gènere i la representació paritària.

La doctora Sevilla ha sigut la precursora en l’acadèmia espanyola dels estudis constitucionalistes amb perspectiva de gènere. La seua recerca ha sigut fonamental en la conceptualització del gènere com a categoria d’anàlisi jurídica constitucional amb l’objectiu d’avançar cap a una societat més plural, democràtica, i igualitària.

Carmen Valls-Llobet
Carmen Valls-Llobet dirigeix des de més de 20 anys el programa ‘Dona, Salut i Qualitat de Vida’ al Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris (CAPS) de Catalunya. És també vicepresidenta d’aquesta ONG científica, que té com a objectiu investigar les diferencies de gènere en la salut i facilitar l’accés de les dones a la informació i els recursos per a millorar les seues condicions de vida. Entre 1999 i 2006 va ser diputada en el Parlament de Catalunya. És presidenta de la Fundació ‘Catalunya, segle XXI’.
Professora de diversos màsters impartits en universitats espanyoles –Barcelona, Complutense, Autónoma de Madrid i Lleida–, és també professora en postgraus en la de Barcelona i en l’lnstitut Carlos III de Madrid.

En la Universitat de València va impartir en 2015 un taller per al PDI de l’àrea de Ciències de la Salut sobre la incorporació de l’anàlisi de gènere a la recerca mèdica, i ha impartit diverses conferències en matèria de Dona i Salut.

La doctora Valls-Llobet va ser pionera a Espanya a plantejar l’alerta en el camp de la recerca mèdica sobre les diferències en mortalitat i morbiditat entre dones i homes. Va formar part del moviment internacional d’investigadores i investigadors que, en la dècada dels 90, va impulsar la inclusió de les dones en els assajos clínics i el rigor científic aplicat a l’estudi deis problemes més habituals en les dones.

María Victoria del Barrio
María Victoria del Barrio va començar a treballar en 1972 com a professora contractada en la Facultat de Pedagogia, on va impartir classes de Psicopatologia Infantil, tema que, des de llavors, l’ha acompanyada. L’any següent, 1973, es va iniciar la Secció de Psicologia. Francisco Secadas, director de l’únic departament de Psicologia, li va assignar impartir les matèries Fonaments Biològics de la Conducta, Psicopatologia Adulta, Avaluació Psicològica, Psicopatologia del Llenguatge i Psicopatologia Infantil.

El nucli de la gestió en la facultat corresponia fonamentalment als professors Secadas, Fuster, Seoane, Bernia i, més tard Pelechano, que, acompanyats d’un grup de joves professors contractats assumien la docència que van ocupar gradualment les càtedres de diferents matèries de la Psicologia. D’aquell petit nucli inicial va sorgir l’actual Facultat de Psicologia de la Universitat de València. Moltes de les actuals professores de la casa van ser alumnes d'aquella època, com Marisa García-Merita, Mavi Mestre, Ángeles Cerezo, Alicia Salvador…

María Victoria del Barrio va contribuir a la celebració del primer Congrés Internacional de Psicologia, que es va celebrar a Alacant, i que va comptar amb la presència de figures destacades com Eysenck, Brengelman, Mahoney, Wolpi, Rodríguez-Delgado.

Així mateix, cal destacar la seua implicació en dos projectes de Psicologia Aplicada que van resultar de gran rellevància. Va ser la primera psicòloga que va començar a col·laborar amb l’Hospital Provincial, on va obrir pas a la intervenció dels psicòlegs en l’àmbit d’intervenció clínica infantil des de les ciències del comportament. D’altra banda, va contribuir de forma destacada, juntament amb membres d’aquesta junta com el professor Peiró, a la creació del Gabinet Municipal de Torrent per a l’assistència a les escoles.

Nous títols propis
D’altra banda, el Consell de Govern ha aprovat nous títols propis que impartirà la Universitat de València el proper curs. El punt ha estat presentat per la vicerectora d’Estudis i Política Lingüística, Isabel Vázquez. Es tracta d’expert Universitari en protecció del patrimoni cultural; certificat en identificació, prevenció i actuació davant delictes i emergències en arxius i biblioteques; certificat en identificació, prevenció i actuació davant delictes i emergències en museus i espais expositius; certificat en identificació, prevenció i actuació davant delictes i emergències en patrimoni immoble; certificat en identificació, prevenció i actuació davant delictes i emergències en patrimoni arqueològic; màster PERMEA (Programa experimental en mediació i educació a través de l’art); expert en Infància i adolescència en risc; certificat en Protecció d’Infància i adolescència; màster en Seguretat i Dret Humans; màster en Iberoamericà en Direcció i Administració de l’Esport.

Lluís Vives
El vicerector d’Economia i Infraestructures, Juan Luis Gandía, ha informat sobre el procés de rehabilitació del col·legi Lluís Vives. Segons ha explicat, en les properes setmanes es licitarà la redacció del projecte, i durant el primer trimestre de 2019 es podria licitar les obres, que començarien en el tercer trimestre de 2019.

L’edifici perdrà la seua funció de residència i passarà a ubicar serveis per als estudiants. A la planta baixa es situarà la unitat de beques, espais per a les associacions d’estudiants i per a l’Assemblea General d’Estudiants (AGE). Així mateix, es reservarà per a dinamització cultural. A la primera planta s’ubicarà el Servei d’Estudiants i el SEDI. A la segona, el Servei de Relacions internacionals i l’Escola de Doctorat. La tercera es reservaria per a l’Observatori d’Inserció Professional i Assessorament Laboral (OPAL). I a la quarta hi hauria la Sindicatura de Greuges.

Condol institucional
En el seu informe, com és tradicional, la rectora ha expressat el condol institucional per la mort de persones de la comunitat universitària. En aquest cas es tracta del professor del Departament d’Estadística i Investigació Operativa José Manuel Tamarit; l’arquitecte i anterior cap de la Unitat Tècnica de la Universitat Antonio Escario; i de l’estudiant del màster d’Economia Social i titulat de la Facultat d’Economia Jaime Utrillas, que era president de la Coordinadora de Persones amb Discapacitat Física de la Comunitat Valenciana (CODIFIVA), que va morir en accident de trànsit.

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers amb fins tècnics , d'anàlisi del trànsit per facilitar la inserció de continguts en xarxes socials a petició de l'usuari . Si continua navegant , considerem que accepta el seu ús . Per a més informació consulte la nostrapolítica cookies