La Universitat, impactada per la pèrdua de Carmen Alborch

  • Gabinet de la Rectora
  • 26 d’octubre de 2018
 
Carmen Alborch

Carmen Alborch va ser professora del Departament de Dret Mercantil “Manuel Broseta Pont” i primera dona degana de la Facultat de Dret. La notícia de la seua mort, ahir, va impactar la comunitat universitària i va colpir especialment la Facultat de Dret.

A la Facultat de Dret, Carmen Alborch va articular un sòlid equip de gent que, en torn a la seua figura com a degana, impulsaren una autèntica revolució en la gestió d’una de les facultats fundacionals de la Universitat de València.

L’actual degà, Javier Palao, va destacar ahir que amb Carmen Alborch com a degana 'començà la docència del dret en valencià, les associacions d’estudiants cobraren noves forces i un gran equip deganal renovà estructures i, per sobre de tot, idees'.

D’aquell temps el professor Jesús Olavarría, qui va ser secretari de la Facultat amb Carmen Alborch com a degana, recorda el profund canvi en la Facultat, 'tant en l’àmbit del professorat, de la docència i de l’avantguarda cultural, en elegir per primera vegada una dona degana que venia de la lluita contra el franquisme, en favor de la igualtat i el feminisme'.  El professor Javier de Lucas, qui va ser vicedegà amb Carmen Alborch, destaca 'el seu atreviment per mobilitzar un grup de gent inquieta per plantejar una alternativa en la Facultat de Dret de 1984'.

L’actual secretària Ggeneral de la Universitat i anterior degana de la Facultat de Dret, Mª Elena Olmos, qui va ser alumna de Carmen Alborch evocava les seues classes 'pioneres i innovadores, on es fomentava el diàleg i la participació'.

Carmen Alborch acompanyava la Universitat de València en pràcticament tots els actes solemnes i acadèmics que s’acullen al Paranimf ubicat a l’històric edifici del carrer de La Nau, on va rebre la Medalla de la Universitat de mans de l’aleshores rector, Esteban Morcillo, qui s’ha mostrat molt afectat per 'la prematura mort d’una dona que era tot un referent no sols simbòlic, sinó també emocional'. 'Un referent de la cultura i la llibertat', apuntava l’actual rectora, Mª Vicenta Mestre.

La també guardonada amb la Medalla de la Universitat, Isabel Morant, ha destacat que es queda amb la Carmen Alborch que va conèixer 'als anys setanta, quan s’estava formant-se el nucli feminista a la ciutat de València, un feminisme emergent i valent liderat per un grup de dones on Carmen estava molt present'. Entre elles es trobava Charo Álvarez, directora del Servei de Dinamització i Informació (SeDi) de la Universitat, qui, a més d’amistat, va compartit amb Carmen Alborch inquietuds i lluita pel feminisme, i recorda que era un 'privilegi estar amb Carmen'.

La rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, remarcava ahir el valor del seu 'compromís social, la seua lluita per la democràcia, la llibertat, el feminisme i la igualtat', recordant la proposta de Carmen Alborch el passat dia 9 d’octubre quan, en rebre l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana, va assenyalar la consideració de proclamar el moviment feminista com a Patrimoni de la Humanitat.

Entre els seus companys i companyes de Facultat i del conjunt de la Universitat ahir es recordava la seua contagiosa alegria i il·lusió. L’actual degà de la Facultat de Dret recordà que Carmen 'no es veia afectada per les limitacions d’èpoques anteriors i, per descomptat, menys encara per les de gènere'. El professor Olavarría destaca la seua capacitat per forjar equips “'luny del sectarisme i des de la independència', i la secretària general Mª Elena Olmos remarca el seu caràcter 'inquiet, lliure, crític, pioner i avantguardista, defensora de la llibertat i la veritat front a la manipulació, compromesa, cultivadora de l’amistat i empoderada'.

L’anterior rector Esteban Morcillo també evocava hui que 'Carmen era una dona amb un somriure luminós', 'plena d’esperança fins a la fi', l’ha definida el professor Olavarría. Una dona 'que aportava alegria sense superficialitat ni negació de la realitat a la lluita per una societat millor', destaca el professor De Lucas. La rectora Mª Vicenta Mestre va destacar ahir que 'projectava il·lusió i passió'.

Les mostres de reconeixement s’han fet extensives no sols a la Universitat sinó al conjunt de la societat. 'Carmen estaria molt feliç de tot el reconeixement i afecte que la gent li ha demostrat' aquests dies, ha declarat Charo Álvarez.

En conèixer-se la notícia de la seua mort, la rectora de la Universitat de València, fent-se ressò del profund sentiment de pesar que colpia la institució acadèmica, va traslladar a la família la possibilitat d’acollir al Paranimf de la Universitat el darrer comiat a Carmen Alborch. Per decisió de la família aquesta cerimònia tindrà lloc en la intimitat, havent-se acordat amb la Universitat que pròximament tindrà lloc un acte de record i reconeixement a aquesta dona excepcional.

Aquest matí la rectora de la Universitat, la secretària general, el degà de la Facultat de Dret, així com nombrosos membres de la comunitat universitària, s’han desplaçat al tanatori municipal per donar-li un darrer comiat i traslladar a la seua família el condol institucional.

'Carmen Alborch és un exemple per a totes i tots i ho seguirà essent perquè, tot i que la tirarem a faltar, sempre, amb el seu somriure, la tindrem present', ha destacat Mª Vicenta Mestre, rectora de la Universitat de València.

 

Més informació:

Notícia de condol institucional publicada a UVNotícies: http://links.uv.es/w42qgBf

Pot accedir a la informació sobre la concessió de la Medalla de la Universitat de València a Carmen Alborch seguint aquest enllaç: http://links.uv.es/BtvJ3iM

Pot tornar a gaudir de la retransmissió de l’Acte Acadèmic de Lliurament de la Medalla de la Universitat de València a Carmen Alborch a través de MediaUni: http://links.uv.es/SoG5Hd5

 

La mort de Carmen Alborch als mitjans de comunicació:

Levante-EMV: https://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2018/10/24/muere-carmen-alborch--adios/1785519.html

Las Provincias: https://www.lasprovincias.es/politica/carmen-alborch-20181024151627-nt.html

El País: https://elpais.com/politica/2018/10/24/actualidad/1540387288_783094.html

El Mundo: https://www.elmundo.es/cultura/2018/10/24/5bd074be22601dcb2e8b4605.html

Valencia Plaza: https:/valenciaplaza.com/carmen-alborch-muerte-reacciones-tanatorio

Cadena SER: http://cadenaser.com/emisora/2018/10/24/radio_valencia/1540387081_869693.html

À Punt: https://apuntmedia.es/va/noticies/politica/carmen-alborch-sera-soterrada-aquesta-vesprada

RTVE: http://www.rtve.es/noticias/20181024/muere-exministra-cultura-carmen-alborch/1825808.shtml

Galeria d'imatges

Arxivat en: Institucional