La Universitat materialitza l’Arxiu Valencià del Disseny

  • Fundació General UV
  • 27 de març de 2019
 
La rectora, Mavi Mestre, signant l'acceptació de la donació

La Sala de Juntes de l’edifici històric de la Universitat de València, La Nau, ha acollit l'acte d'acceptació de la donació dels fons documentals dels artistes Manuel Lecuona, Lola Castelló i Vicent Martínez. Es fa així realitat l’Arxiu Valencià de Disseny, un projecte que s’inicià fa un any amb la constitució del grup de treball integrat per Universitat de València, Generalitat València i la Escola d’Art i Superior de Disseny (EASD) en març de 2018.

"La Universitat atresora un vast patrimoni, resultat del llegat de moltes personalitats de la societat valenciana, que és de tots i totes les valencianes", ha afirmat la rectora de la Universitat de València, que ha agraït el llegat rebut, que incrementa els fons que la Universitat de València cataloga, estudia i divulga.

Així, entre els objectius principals de la creació d’aquest Arxiu Valencià del Disseny es troba difondre i facilitar l'accés als seus fons a través de la seua digitalització i consulta en línia. El personal investigador sobre el disseny i la cultura contemporània disposaran de documentació original per a analitzar els processos de creació, producció i difusió a més de poder aprofitar aquestes investigacions per a publicar i exposar a partir dels seus fons, posant-los en valor i consolidant així al propi disseny com a camp d'estudi.

La rectora de la Universitat de València ha destacat la importància de preservar i conéixer el nostre passat per a impulsar el futur, i ha reconegut la importància del disseny, de la creativitat i la capacitat d'innovació de les i els empresaris valencians que, al llarg de la història, han desenvolupat sectors industrials que han contribuït a la creació d'ocupació, de riquesa i al sosteniment del nostre model social europeu.

L’Arxiu Valencià del Disseny es crea amb la donació del llegats professionals dels dissenyadors Vicent Martínez y Lola Castelló, així com de la documentació sobre els projectes desenvolupats en l'empresa Punt Mobles des de la seua fundació fins a 2012. A aquest llegat inicial de Punt Mobles se suma, per mediació de Manuel Lecuona, el llegat de Martínez Peris, el de Curvadora Valenciana, Gasisa i el llegat de La Mediterrània.

Martínez ha agraït el suport i la implicació de la Universitat i les institucions amb el seu llegat en un moment en què estava cloent la seua etapa com a dissenyador. Lecuona, per la seua part, ha mostrat la “satisfacció personal” de contribuir amb la seua tasca de captació de fons a la recuperació del patrimoni i memòria de la industrialització i el disseny valencià. Finalment, el director de l’EASD ha destacat la importància de conèixer el procés de creació dels objectes de disseny.

La Universitat de València gestionarà aquest Arxiu Valencià del Disseny, que estarà inicialment localitzat en el seu Facultat de Geografia i Història, a través de la seua Fundació General per a proporcionar la continuïtat i estabilitat que el projecte requereix; permet el necessari treball sostingut en el temps perquè puga donar els seus fruits. 

“Aportem l'experiència en la gestió i difusió d'activitats i accions en l'àmbit cultural i en el cas de l’Arxiu farem divulgació del disseny valencià com a part del patrimoni cultural de la Universitat”, ha explicat Cristóbal Suria, gerent de la Fundació.

El Arxiu Valencià del Disseny comptarà amb una Direcció Executiva, una Comissió de Suport i una Comissió de Seguiment, que avaluarà i supervisarà el seu funcionament i en la qual estaran representats, a més de la Universitat i la EASD València, els donants, el món del disseny a través de les seues associacions, les universitats valencianes interessades, les institucions públiques i aquells patrocinadors privats que col·laboren al finançament del projecte, així com personalitats de reconegut prestigi en l'àmbit del disseny, la cultura i l'empresa.

Així mateix fomentarà i incentivarà la suma de treballs i llegats d'altres dissenyadors i artistes valencians, fonamentalment, a través de la donació o del comodat, amb vocació de permanència a la Universitat de València.
 

Imatges: