La Universitat organitza el segon congrés sobre perpetradors de violències de masses

  • Unitat de Suport als Instituts Tarongers
  • 8 de novembre de 2019
 
Llit metàlic en habitació buida

“Escenes de crim i llocs de memòria” és el títol del segon congrés internacional sobre perpetradors de violències de masses que organitza la Universitat de València del 12 al 15 novembre i que tindrà lloc en el Centre Cultural de la Beneficència.

El grup d’investigació REPERCRI (www.repercri.com) organitza aquest segon congrés internacional coordinat pels professors Anacleto Ferrer, Brigitte Jirku i Vicente Sánchez-Biosca, seguint el deixant del llibre ‘El infierno de los perpetradores’ (Bellaterra i Alfons el Magnànim, 2019).

Els crims de masses, el genocidi i la violència política, explica el professor Sánchez Biosca, “són actes materials que es van produir en llocs precisos per éssers humans sobre éssers humans. A reconstruir la seua endiablada mecànica es dediquen els historiadors, a curar les cicatrius els psicòlegs, a procurar justícia els tribunals. No obstant això, els escenaris de l’abjecció no desapareixen: carregats com estan de sofriment s’incorporen, activa o passivament, al patrimoni material i simbòlic d’un país i sovint són també objecte de controvèrsia, com ha demostrat recentment el cas d’Espanya. A aquests espais de representació del passat tràgic en el present els vam denominar llocs de memòria i no cal dir que són canviants”.

Aquest segon congrés, afegeix Sánchez Biosca, “aborda aqueixa dualitat dels espais de perpetració: des de la seua funció en la tasca criminal fins als seus usos memorístics i commemoratius. I ho fa des d’una perspectiva comparada: abordant casos pertanyents a tradicions i històries molt diferents: des dels llocs de repressió clandestina en el Con Sud d’Amèrica Llatina fins a les restes de la guerra civil a Espanya, des de les presons dels Khmers Rojos a Cambodja fins als immensos camps d’esclavitud que van formar el Gulag, des dels camps de concentració de l’Alemanya hitleriana fins als calabossos de les policies comunistes europees”. La interrogació sobre tals llocs posarà en escena disciplines diferents i competències complementàries: la literatura, el teatre, el cinema i els museus, entre altres.

Més informació: