La Universitat participa en les primeres Jornades Europees d’Arqueologia amb visites a jaciments, tallers i una exposició

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 17 de juny de 2019
 
Taller d'arqueobotànica.
Taller d'arqueobotànica.

El Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga de la Universitat de València ha participat en les primeres Jornades Europees d’Arqueologia, un esdeveniment format per més de 40 països. La institució acadèmica ha organitzat activitats els dies 14, 15 i 16 de juny: sengles visites a jaciments valencians, l’exposició Desempolsegant la història de La Nau i diversos tallers, tant en la Facultat de Geografia i Història com en el Centre Cultural La Nau.

Les visites previstes han sigut a Abric de la Quebrada (Chelva, comarca dels Serrans) un assentament neandertal amb una ocupació de 80.000 anys, on es poden veure restes de foc i l’estructura del jaciment. La concentració va ser al balneari de l’assut de Tuéjar, a les 10 hores. El mateix dia, diumenge 16, entre les 11 i les 13.30 hores també es va visitar la ciutat ibera de Kelin, que va estar habitada durant 7 segles i l’accés a la qual també va incorporar una visita al museu de Caudete de las Fuentes (la Plana de Utiel-Requena), en el qual s’exposen diverses peces del jaciment.

Els tallers es dugueren a terme a la Facultat de Geografia i Història (divendres 14, per a estudiantat preuniversitari) i al Centre Cultural La Nau (dissabte 15, amb accés lliure). A La Nau es realitzaren entre les 10 i les 19 hores. Els quatre tallers són Cercant fusta, flors i fruits, l’objectiu del qual ha sigut reconèixer les plantes, els seus usos i saber reconstruir la seua biografia en un jaciment i Excavem un vaixell enfonsat, proposta per a acostar l’arqueologia subaquàtica. A més, el taller Què és l’arqueometria? va mostrar les aplicacions dels rajos-X en materials arqueològics (ceràmica, os, pedra, pintura…) i Entendre la ceràmica mostrarà quina informació poden aportar els fragments ceràmics amb el seu tractament analític.

Pel que fa a l’exposició Desempolsegant la història de La Nau, va mostrar per primera vegada els resultats de les excavacions realitzades amb motiu de la remodelació de l’edifici històric de la Universitat de València el 1998. Es va poder veure dissabte entre les 10 i les 19 hores.

Les Jornades Europees d’Arqueologia estan organitzades per l’Institut Nacional d’Investigacions Arqueològiques Preventives (INRAP) de França des del 2010. Enguany, amb motiu del seu desè aniversari, s’ha volgut compartir aquesta fita amb la major quantitat possible de persones, per a la qual cosa les jornades s’han obert a tots els països europeus.

Les jornades són una oportunitat per a conscienciar i familiaritzar el públic europeu amb l’Arqueologia i els seus reptes. Mitjançant actes originals i festius, famílies, estudiantat de totes les edats, persones aficionades a la Història o que simplement senten curiositat, han pogut conèixer aquesta disciplina i el patrimoni arqueològic. A més, les jornades han volgut contribuir al desenvolupament d’una identitat comuna i a preservar les diferències culturals que caracteritzen una Europa plural.

 

Programa de les primeres Jornades Europees d’Arqueologia: https://journees-archeologie.fr/c-2019/lg-es/Espana/Jornadas-Europeas-de-Arqueologia

 

Peus de fotografia annex:

Diversos tallers de ceràmica, arqueologia subacuàtica, arqueometria i arqueobotànica. 

Imatges: