La Universitat participa en el projecte MITOFUN que estudia el deteriorament funcional de les persones majors

  • Gabinet de Premsa
  • 4 de febrer de 2021
 
José Viña, director de l'equip valencià del projecte
José Viña, director de l'equip valencià del projecte

El projecte MITOFUN, que estudia el deteriorament funcional en persones ancianes i en el qual participa un equip de la Universitat de València, ha rebut l'ajuda de 450.000 euros de la Fundación Soria Melguizo. Especialistes del grup d'Investigació d'Excel·lència FRESHAGE (Age and Exercise Research Group) de la Universitat de València (UV) i de l'Institut d'Investigació Sanitària de l'Hospital Clínic de València (INCLIVA) dirigit per José Viña, catedràtic de Fisiologia de la UV, participen en aquesta investigació centrada en l'àmbit de la cronicitat i l'envelliment. Els resultats permetran entendre millor la falta d'energia de les persones majors i com evitar-la o posposar-la. També ajudaran a entendre mecanismes per a retardar l'aparició de malalties cròniques en les persones majors.

MITOFUN és un projecte que marca un avanç en la investigació clínica i bàsica de l'envelliment, estudiant el seu impacte en dues cohorts longitudinals (investigades durant més de 6 anys) de persones majors (ETES i ENRICA). L'objectiu del projecte són les persones ancianes, en qui la multimorbilitat és la presentació més habitual de les malalties cròniques, que en combinació amb les manifestacions del procés d'envelliment per se generen deteriorament funcional. La fragilitat i el deteriorament funcional poden ser a la seua vegada factors de risc d'afeccions cròniques "clàssiques" com la diabetis o la cardiopatia isquèmica, la qual cosa suscita la possibilitat que les dos (deteriorament funcional i malalties "clàssiques") puguen ser manifestacions diferents d'un trastorn bidireccional: de la malaltia al deteriorament funcional o del deteriorament a la malaltia.

L'equip FRESHAGE, des de la Universitat de València-INCLIVA, porta més de 30 anys estudiant el paper dels mitocondris en el deteriorament funcional associat a l'envelliment. En aquest projecte l'equip valencià col·labora amb l'Hospital Universitari de Getafe, i amb Leocadio Rodríguez Mañas com a coordinador del projecte; i amb la Universitat Autònoma de Madrid, amb Fernando Rodríguez Artalejo com a col·laborador del projecte.

En MITOFUN s'estudiarà com la disfunció mitocondrial, que condueix al col·lapse de diversos mecanismes que controlen la producció i ús d'energia, manifestada a través de la generació dels denominats DAMPs (Damage Associated Molecular Patterns), de l'augment de l'estrés oxidatiu o d'un estat proinflamatori de baix grau, actuant conjuntament amb estils de vida (activitat física, nutrició), contribueixen al deteriorament funcional associat a la malaltia crònica i viceversa. Per això, s'avaluarà el paper de la disfunció mitocondrial en l'associació entre el deteriorament funcional observada en l'envelliment i algunes malalties cròniques comòrbides i la seua modulació pels estils de vida.

Els resultats permetran entendre millor la falta d'energia de les persones majors i com evitar-la o posposar-la. Igualment ajudaran a entendre mecanismes per a retardar l'aparició de malalties cròniques (multimorbilitats) en les persones majors