La Universitat planta la primera falla immaterial quàntica

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 27 de febrer de 2019
 
Imagen de la noticia

El projecte de divulgació La Falla Immaterial de la Universitat de València celebra la seua tercera edició fent servir l’enginyeria i la ciència de dades per a parlar dels nous avanços en computació quàntica. Amb el nom de ‘Qubit’ (bit quàntic), el projecte ha posat en marxa una instal·lació multimèdia (un cub de grans dimensions) que es pot visitar al Centre Cultural La Nau i que invita a viure una experiència quàntica aquestes Falles.

El projecte s’ha presentat en una roda de premsa que ha comptat amb les intervencions d’Antonio Ariño, vicerector de Cultura i Esport de la Universitat de València; Pere Fuset, regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València; Marina Civera, Fallera Major de València; Francisco Grimaldo, subdirector de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de València, i Emilio Soria, director del màster en Ciència de Dades de la Universitat de València.

Qubit és una instal·lació artística interactiva inspirada en dos propietats bàsiques de la mecànica quàntica: la superposició i l’entrellaçament. A més a més, el lloc web fallaimmaterial.com permet explorar un qubit virtual en 3D que mostra l’imaginari gràfic de la festa a través de les fotos compartides per les xarxes socials (s’invita a participar a través del hashtag #fallaimmaterial), les quals han estat capturades i tractades amb tècniques informàtiques i de la intel·ligència artificial.

La Falla Immaterial utilitza algorismes automàtics de captura i anàlisi de  dades provinents de xarxes socials. El coneixement necessari per a desenvolupar el projecte es transfereix des dels estudis d’informàtica, multimèdia i ciència de dades de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria, que es troba al Campus de Burjassot-Paterna de la Universitat.

Comissió

‘La Falla Immaterial’ projecta les aplicacions de l’enginyeria i la ciència de dades a la societat i està impulsada des del Campus de Burjassot-Paterna per l’Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de la Universitat de València (ETSE-UV). L’equip que lidera el desenvolupament de La Falla Immaterial està format per: Francisco Grimaldo (direcció); Emilia López i Emilio Soria (gestió i anàlisi  de dades); Daniel García (programació); Alejandro Casasús (disseny).

La Falla Immaterial té el suport institucional de la Junta Central Fallera, l’Ajuntament de València (regidoria de Cultura Festiva), l’EMT de València, el Centre Cultural La Nau, el Servei de Política Lingüística, la Federació Valenciana de Divulgació Científica i la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València, a més del patrocini d’entitats com ara: Destil·leries Tenis, Velarte i Grupo CAPS.

Programació de festes

La Falla Immaterial complementarà els seus ‘qubits’ amb diferents activitats culturals i amb continguts proporcionats a través del seu perfil en les xarxes socials: @fallaimmaterial.

El projecte invita a saber més de computació quàntica assistint a dos activitats obertes: un Bar de Ciències sobre computació i mecànica quàntica que tindrà lloc el dia 12 de març (19h) a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània; i un especial sobre quàntica del programa de ràdio A Ciencia Cierta en CV Ràdio. A més a més, l’EMT de València difondrà el projecte a través dels seus autobusos i un equip d’animació de carrer estarà present en les mascletades per a realitzar accions de dinamització, repartir regals i convidar a la gent a participar en el projecte.

Arxivat en: Cultura