La Universitat, seu de la primera Càtedra Microsoft a Europa

  • 17 de febrer de 2017
 
Imagen de la noticia

Microsoft i la Universitat de València han posat en marxa la “Càtedra Microsoft sobre Privacitat i Transformació Digital”, amb l’objectiu principal de respondre a la necessitat de promoure la generació d'un coneixement clau per a garantir la màxima competitivitat en el present i futur de tots els sectors laborals.

En un acte, desenvolupat en el Rectorat, el rector de la Universitat, Esteban Morcillo, ha inaugurat la càtedra, davant la presència de quasi un centenar de persones del món acadèmic i institucional, ressaltant “el compromís de la Universitat de València amb els reptes que planteja el desenvolupament de la institució en el context de la transformació digital”. En aquest punt, el rector ha recordat el compromís de la Universitat amb el càlcul computacional. Esteban Morcillo ha destacat la creació de càtedres com aquest per ser l'espai des del qual s’irradia el coneixement, “la càtedra institucional visibilitza aquest espai físic de projecció a la societat i de pont amb el teixit productiu i empresarial”. En aquest punt ha destacat el paper d'impreses com Microsoft que, a més de ser motor de l'economia, “són productores de coneixement nou que difícilment podria realitzar-se des d'altres àmbits i que compten amb una capacitat transformadora de la societat”. El rector ha apuntat que les tecnologies “seran el que siguem capaços de fer amb elles, però en tot cas seran. No hi ha forma d'oposar-se al seu avanç i crea realitats extraordinàries. Estem assistint a una transformació digital”. En aquest àmbit apunta que la Universitat de València es converteix en un espai idoni per a aquest desenvolupament: “Som una universitat d'estudi general, o siga, que inclou totes les àrees de coneixement, però amb una visió humanista d'aquest”. Així, ha assenyalat el compromís de formar les persones titulades en altes capacitats perquè siguen agents de transformació digital amb els valors de la Universitat de València.

Óscar Sanz, director d'Educació de Microsoft Ibèrica ha declarat: “Des de Microsoft tenim el ferm compromís d'escoltar les necessitats del món empresarial per a impulsar una educació que conferisca la millor preparació als treballadors del demà. La posada en marxa d'aquesta càtedra juntament amb la Universitat de València respon a la nostra posició d'avantguarda en aspectes tan crítics i vitals com és la privacitat i la protecció de dades, claus per a tot el teixit empresarial que ja es troba immers en una necessària transformació.”

Des de la Càtedra, que arranca per un període inicial que comprén fins a l'any 2020, s'impartiran cursos de formació sobre privacitat, ciberseguretat i transformació digital. De la mateixa manera, es duran a terme jornades en les quals, amb una finalitat divulgativa/formativa, acudiran ponents de primer nivell, tant del camp de l'empresa com de la universitat. 

La cerca de sinergies en l'àmbit de la privacitat i la seguretat com a catalitzadors de la transformació digital propiciarà conferències, incentivament de la cooperació educativa, desenvolupament de línies d'investigació conjunta, realització de treballs de recerca o tesis doctorals, promoció de trobades nacionals i internacionals d’especialistes sobre temes d'interés i la cooperació per a projectes d'investigació.

Una aposta per l'experiència per a liderar el projecte
La Universitat de València i Microsoft han nomenat Ricard Martínez com a director de la Càtedra per a liderar el projecte i potenciar la realització d'activitats de caràcter científicotecnològiques en l'àmbit de la privacitat. 
El nou director de la Càtedra ha subratllat durant l'acte inaugural el que defineix com a reptes per a la privacitat i la transformació digital. Així ha indicat que “les organitzacions públiques i privades d'aquest país s'enfronten a un repte significatiu, a la necessitat de canviar en la seua manera de fer i entendre el compliment normatiu en privacitat”. En aquests moments, ha assenyalat que existeixen oportunitats “la nostra responsabilitat consisteix a generar solucions aplicables des del punt de vista del compliment dels objectius del dret a la protecció de dades”. Finalment, ha assenyalat que en el procés de transformació digital, “les tecnologies de la informació seran la plataforma essencial per a fer arribar el coneixement a qualsevol part del món superant diferències socials i econòmiques entre persones i entre països”.

Martínez ha dedicat la seua carrera professional a l'estudi de la privacitat tant des del punt de vista de la investigació com en l'acompliment de llocs de responsabilitat en la gestió de diferents organitzacions públiques i privades, impulsant des d'elles el coneixement del dret fonamental a la protecció de dades. 

Mostra d'això és el desenvolupament de les seues responsabilitats com a Data Protection Officer en la Universitat de València i professor de Dret Constitucional en la mateixa institució. A més, ha sigut cap del Servei de Transparència de la Diputació de València, president de l'Associació Professional Espanyola de la Privacitat, i responsable de l'Àrea d'Estudis de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades. És doctor en Dret Constitucional amb Premi Extraordinari de Doctorat la Universitat de València, dedicant la seua investigació a l'estudi del dret fonamental a la protecció de dades i a diferents qüestions relacionades amb les repercussions de les tecnologies de la informació i les comunicacions en la vida privada. A més, és autor de nombroses publicacions centrades en la seguretat, privacitat i la protecció de dades.  

Sobre la Universitat de València
La Universitat de València de hui és el resultat de més de cinc segles d’història que han permés acumular uns sabers i uns tresors documentals únics, i que l’han convertit en una de les millors universitats espanyoles.
Al llarg de més de cinc-cents anys, el desenvolupament de la Universitat de València ha anat en paral·lel al creixement de la ciutat, i ha format una part inextricable de la seua trama urbana, generant espais per a la docència, la investigació, la creació i difusió de cultura i ciència, així com per a la transferència de coneixement.

Una àmplia activitat docent i investigadora desenvolupada en totes les àrees de coneixement (ciències bàsiques i experimentals, ciències de la salut, ciències de l’educació, humanitats i ciències socials, econòmiques i jurídiques) i el compromís amb l’excel·lència han convertit a la Universitat de València en un dels cinc primers centres científics espanyols.

Sobre Microsoft
Microsoft (Nasdaq “MSFT” @microsoft) és la companyia capdavantera en plataformes i productivitat per al món “mobile-first, cloud-first”, i la seua missió és ajudar a cada persona i a cada organització en el planeta, a fer més en el seu dia a dia.