La Universitat rep més d'un 40% de les ajudes del Pla Estatal de R+D+i a universitats valencianes

  • 7 de novembre de 2018
 
Edifici de Rectorat

La Universitat de València va rebre en 2017 un 42% del finançament destinat a projectes de recerca d'universitats públiques valencianes, en el marc del Pla Estatal de Recerca Científica i Tècnica i d'Innovació 2017-2020. Açò suposa un 28% de la inversió realitzada a través d'aquest programa ministerial en dotze organismes de la Comunitat Valenciana.

Amb un total de 86 projectes en 2017 i quasi 8’5 milions d'euros, la Universitat de València se situa al capdavant no solament de les universitats sinó de tots els organismes valencians en matèria de finançament públic estatal. Li segueixen el CSIC, molt poc per sota, i la Universitat Politècnica de València, amb 57 projectes i 6 milions d'euros. La informació es desprèn de l’Observatori de la Recerca del Institut d’Estudis Catalans (IEC) i contempla els projectes per entitats, plans i programes en centres de recerca i universitats de l'àmbit lingüístic català.
Segons les dades, les universitats públiques van obtenir en 2017 un 76% dels projectes del Pla Estatal de R+D+i en la Comunitat Valenciana (285 expedients), així com un 66% del muntant d'ajudes atorgades a projectes valencians en aquesta primera convocatòria del pla plurianual 2017-2020.
El Pla Estatal 2017-2020, com també el corresponent al període 2013-2016, està integrat per quatre programes que corresponen als objectius generals establits en l'Estratègia Espanyola de Ciència i Tecnologia i d'Innovació 2013-2020: promoció del talent i ocupació, generació de coneixement i enfortiment del sistema, lideratge empresarial en R+D+i, i R+D+i orientada als reptes de la societat.
La Biomedicina, les Ciències i Tecnologies Químiques, el Disseny i la Producció Industrial, l’Agroalimentació, la Biologia fonamental, la Biotecnologia, la Física de Partícules, les Tecnologies Informàtiques i els Materials són les àrees més concorregudes pels projectes finançats a la Comunitat Valenciana en aquest període.
En aquest sentit, la Universitat de València ha destacat en Biomedicina, Química, Biologia bàsica, Recerca espacial, Materials, Psicologia, Agroalimentació i Medi ambient, entre altres disciplines i per aquest ordre.
 
Pla 2013-2016
Si es fa balanç del primer període de l'estratègia espanyola de ciència, tecnologia i innovació (pla 2013-2016), la Universitat de València va ser també la institució que més projectes i finançament va obtenir entre les universitats valencianes: 352 projectes per valor de més de 34 milions d'euros; un 36% del finançament a projectes de les universitats i un 25%, aproximadament, del total aconseguit per més de 30 organismes de la Comunitat Valenciana.
“Es tracta d'una excel·lent notícia que reflecteix la importància i la rellevància de la recerca que realitza la Universitat de València, com a primera institució en matèria de recerca de la Comunitat Valenciana. És molt destacable que aquests projectes es destinen a pràcticament totes les àrees de coneixement, d'acord amb la concepció generalista de la nostra universitat”, comenta el vicerector d’Investigació de la Universitat de València Carlos Hermenegildo. “De totes maneres, som conscients del treball que tenim per davant si volem seguir millorant en recerca, innovació i transferència, no solament en aquest àmbit geogràfic sinó a tots els nivells", conclou.