La Universitat de València acull el seminari internacional ‘Museus, Paisatges i Comunitats de Veïnatge’

  • Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable
  • 2 de juny de 2018
 
Presentació del seminari
Presentació del seminari. D’esquerra a dreta: el diputat Xavier Rius, el secretari autonòmic Josep Vicent Boira, el vicerector Jorge Hermosilla, el president d'Icom-Europa i la directora del projecte EU-LAC Museums.

El Consell Internacional de Museus (Icom) i la Universitat de València, en el marc del projecte EU-LAC Museums, han organitzat aquesta trobada en la qual diversos experts internacionals han deliberat sobre la funció social dels museus i la seua relació amb el paisatge. Les sessions han tingut lloc al Centre Cultural La Nau i la Facultat de Geografia i Història. El seminari finalitza aquest dissabte 2 de juny amb una visita a l’Horta de València i l’Albufera.

El seminari va ser inaugurat, dijous 31 de maig a l’edifici de La Nau, per Jorge Hermosilla, vicerector de Projecció Territorial i Societat; Josep Vicent Boira, secretari autonòmic d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori; Xavier Rius, diputat de Cultura de la Diputació de València; Luis Raposo, president d’Icom-Europa; i Karen Brown, directora del projecte Horizon 2020 EU-LAC Museums.

Hugues de Varine, considerat un referent en la museologia internacional, va impartir la conferència inaugural, en la qual va explicar el pas de la museologia de col·lecció a la de territori, centrant-se en el concepte d’ecomuseu que ell mateix va encunyar el 1971. Aquesta primera sessió va comptar també amb les conferències del president d’Icom-Itàlia, Alberto Garlandini, i l’especialista en Interpretació del Patrimoni Manel Miró. La jornada, celebrada a La Nau, va finalitzar amb una taula redona moderada per Karen Brown, en la qual diversos experts van posar en comú experiències dels museus comunitaris de Portugal, Israel, França, Itàlia, Eslovènia i Mèxic. Va participar-hi, a més, Luis Raposo, president d’Icom-Europa.

La jornada de divendres, que va tindre lloc a la Facultat de Geografia i Història, va començar amb la ponència del degà de la facultat, Josep Montesinos (Història de l’Art), qui va oferir una visió acadèmica del paisatge i el patrimoni cultural. Francisco Tamarit i Joan Seguí (actuals director i exdirector, respectivament, del Museu Valencià d’Etnologia) van analitzar la xarxa valenciana de museus locals. Tornant a la perspectiva internacional, el president d’Icom per a Llatinoamèrica i el Carib, Samuel Franco, va introduir la definició de museu comunitari; Karin Weil, de la Universitat Austral de Xile, i Luis Repetto, president d’Icom-Perú, van explicar els beneficis que els museus comunitaris aporten a la societat xilena i peruana, respectivament.

La directora d’Horizon 2020 EU-LAC Museums, Karen Brown, va exposar els detalls d’aquest projecte que pretén millorar les relacions entre Europa i la Comunitat d’Estats Llatinoamericans i del Carib en l’àmbit de la museologia comunitària. Es tracta d’un projecte en consorci coordinat per la Universitat de St. Andrews d’Escòcia, en el qual participen altres universitats, entre aquestes la Universitat de València.

El professor Jorge Hermosilla (catedràtic de Geografia) va explicar el concepte de Museu Territori Integral, una alternativa real a la posada en valor del paisatge cultural valencià. La seua intervenció es va centrar en les claus d’un futur Pla Director de l’Horta de València. La jornada va finalitzar amb una taula redona moderada pel professor José Luis Jiménez (director del Màster en Patrimoni Cultural de la Universitat de València), amb la participació d’Antonio Bravo, subdirector de la Direcció General de Cultura Valenciana de la Generalitat; Clara Pérez, directora del Museu Comarcal de l’Horta Sud; i els professors de la Universitat de València Emilio Iranzo (Geografia) i Ester Alba (Història de l’Art).

Hugues de Varine va impartir la conferència De la muséologie de collection à la muséologie de territoire