La Universitat de València i l’Ajuntament signen la renovació del conveni de col·laboració per a la Càtedra MESVAL

  • 12 de novembre de 2020
 
La Universitat de València i l’Ajuntament signen la renovació del conveni de col·laboració per a la Càtedra MESVAL

La Universitat de València i Ajuntament de València han renovat hui el conveni signat l’any 2017 pel qual la Càtedra Model Econòmic Sostenible de València i Entorn treballa per la transformació del model econòmic de la ciutat

Aquesta signatura dóna continuïtat al conveni signat l’1 de desembre de 2017 i el nou pla d’actuació 2020 estableix com a objectiu el desenvolupament de diversos eixos de treball plantejats en el conveni fundacional a conseqüència de la seua missió, visió i valors. En aquest sentit, les activitats a desenvolupar es configuren entorn a les àrees de formació, investigació, transferència i divulgació.

L’acte protocol·lari ha comptat amb la participació de M. Vicenta Mestre, rectora de la Universitat de València; la regidora de l’Àrea de Desenvolupament Innovador dels Sectors Econòmics i Ocupació de l’Ajuntament de València Pilar Bernabé, així com el director de la càtedra i degà de la Facultat d’Economia José Manuel Pastor, i el coordinador general de l’Àrea de Desenvolupament Innovador dels Sectors Econòmics i Ocupació Julio Olmos.

Per la seua part, Bernabé ha afirmat que “gràcies a la renovació d'aquest conveni amb la Universitat de València, continuarem treballant en la recerca i desenvolupament d'un model econòmic sostenible, integrador i intel·ligent, que siga productiu per a la nostra ciutat, que puga dirigir-nos a un futur en sintonia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i que ajude a la millora de les nostres empreses i dels nostres entorns econòmics”.

En aquest sentit, la rectora ha destacat la importància de les càtedres i la transferència de coneixement com a “pilar fonamental en l’ADN de la Universitat de València”. A més, ha volgut ressaltar els més de 25 anys de càtedres institucionals a la Universitat de València i “l’enorme valor afegit que es genera per a la ciutat i la institució en canalitzar gran part del coneixement que generem cap a una millor gestió del nostre entorn”.

El degà de la Facultat ha destacat que la principal funció de la Càtdera MESVAL és el de reflexionar i donar propostes als problemes de la ciutat de València. En aquest sentit, José Manuel Pastor ha volgut posar en valor els Diàlegs MESVAL, que són fòrums de reflexió sobre temàtiques d’interés per a la Ciutat, així com les investigacions i anàlisis de professorat de la Universitat de València amb propostes per a transformar el model econòmic de la ciutat.

A més, aquest acord estableix que l’Ajuntament de València dotarà la Càtedra MESVAL amb 60.000 € i la Universitat de València, per la seua part, aportarà activitats formatives, culturals, d’investigació projecció territorial orientades a les finalitats de la Càtedra i emmarcades dins de tres eixos de treball.

El primer d’ells el referent a la divulgació: mitjançant l’organització d’esdeveniments i publicacions de temàtiques d’interès per a estudiants professionals, empreses, etc. interessats en el model econòmic de desenvolupament sostenible de la ciutat. El segon fa referència a la investigació: desenvolupant un pla d’investigació enfocat a ampliar el coneixement sobre el model econòmic sostenible. Per últim, el de la formació: aproximant els reptes de la transformació del model econòmic valencià a l’estudiantat, professionals, empreses, institucions amb la finalitat de crear consciència i contribuir a la cerca de solucions als reptes immediats.

La Càtedra Model Econòmic i Sostenible de València i Entorn (MESVAL) té l’objectiu de promoure, desenvolupar i intensificar les relacions entre la Universitat de València i l’Ajuntament de València per vigilar i transformar el model econòmic en el marc de ciutat, atenent la diversitat dels seus agents econòmics i socials, i amb el prisma de la governança, innovació i la sostenibilitat –econòmica, social i ambiental–, la competitivitat, el benestar humà i la globalització.

Pretén, doncs, ser una plataforma de diàleg entre la ciutat i el seu entorn econòmic, social, cultural i tecnològic des d’un enfocament interdisciplinari. Constituir-se com un agent estratègic de la ciutat en la reflexió conjunta de maneres de pensar i de construir el model econòmic de desenvolupament sostenible de la ciutat.