La Universitat de València clausura la XV fira-concurs Experimenta 2020 amb el lliurament de premis

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 27 de novembre de 2020
 
Imagen de la noticia

L’Auditori Marie Curie del Parc Científic de la Universitat de València ha acollit aquest 27 de novembre pel matí la XV Fira-Concurs d’Experiments i Demostracions de Física i Tecnologia, en el marc del programa d’activitats d’Expociència del Parc Científic de la Universitat de València. L’acte, presencial i amb aforament limitat, es va retransmetre per streaming, abans de la representació del ‘Teatre químic’.

Amb 100 projectes admesos i 450 participants entre alumnat i professorat d’ensenyament mitjà, la celebració de la fira-concurs Experimenta estava prevista per al 5 d’abril en el carrer major del Museu les Ciències de València. La situació sanitària generada per la COVID-19 ha obligat a suspendre la convocatòria presencial i els projectes han sigut presentats en octubre mitjançant vídeos en els quals l’alumnat ha mostrat i explicat el seu treball i el funcionament dels muntatges. Enguany, el lliurament de premis i la clausura de la fira Experimenta s’han celebrat conjuntament amb la clausura d’Expociència. Pots consultar ací un vídeo sobre l’acte dels premis.

Així, el Premi d’Experiments i Demostracions de Física-Batxillerat, dotat amb 300 € i material experimental per al centre), es va atorgar al projecte “Mesura del rendiment d’un motor tèrmic (Stirling)”, presentat per Laia Almenar Lucio, Isabel García-Oliver Canet i Coraima E. Sánchez Guamán. En van tindre la tutela els professors Francisco Savall i Míriam Esparza, i el grup és de primer de Batxillerat de l’IES Ausiàs March de Gandia. (FITXA i VÍDEO del projecte clicant en els enllaços).

D’altra banda, el Premi d’Aplicacions Tecnològiques-Batxillerat, de 300 € i que inclou material experimental per al centre, va recaure en el projecte “Fica la bola”, presentat per Blai Barberà Salas, Gabriel Fernández Campos i Brando Fraiz Freire, amb la tutela del professor Antonio Montero López. El grup pertany a 2n de Batxillerat de l’IES Salvador Gadea d’Aldaia. Es pot consultar ací la FITXA i VIDEO del projecte.

El jurat, constituït per professorat universitari i de centres de secundària, ha valorat el bon funcionament, la correcta comprensió dels treballs i la claredat de les explicacions donades per l’alumnat en els vídeos enviats.

Entre d’altres, Experimenta té com a objectius principals incentivar el treball experimental necessari per una millor comprensió de la ciència i promoure les vocacions en ciència i tecnologia, especialment en Física, i entre les dones, que, com és habitual, han arribat a ser la meitat de les persones participants i de les premiades.

El comitè organitzador d’Experimenta està format per Chantal Ferrer (coordinació), Miguel V. Andrés, Jordi Vidal i Amparo Pons, que formen part del professorat de la Facultat de Física. Aquesta iniciativa compta amb un projecte competitiu de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència i Innovació (FECYT-MICIN) de cofinançament, en col·laboració amb la Universitat de València (Delegació d’Incorporació a la Universitat, IFIC, Centre de Formació i Qualitat, Unitat de Cultura científica, Unitat de Igualtat, Expociència del Parc Científic, així com els Grups de Treball de Física Arquímedes de la facultat de Física i ScienceFlows) i altres institucions i empreses. Entre aquestes últimes es troben el Museu de les Ciències Príncipe Felipe, l’Ajuntament de València, la Reial Societat Espanyola de Física i la seua divisió d’ensenyament i divulgació de la Física, Caixa Popular, APTCV, Analog Devices i Prodel.

 

Més informació:        www.uv.es/experimenta

            https://go.uv.es/experimenta/fira20

https://go.uv.es/experimenta/feria20

Instagram, Facebook i Twitter: @Fira Experimenta  #Experimenta20