La Universitat de València i Cultura organitzen unes jornades sobre els editors de l’exili republicà de 1939

 

La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport i la Universitat de València organitzen les IV Jornades Laberintos que enguany estan dedicades a ‘Editors i editorials de l’exili republicà de 1939’.

La inauguració i la primera sessió de les jornades va celebrar-se dilluns 16 al Centre Cultural La Nau, i hi participaren Javier Campillo, bibliotecari de l’Institut Cervantes de Tolosa de Llenguadoc, amb la conferència ‘La impremta resilient: edició de l’exili a Tolosa de 1945 a 1960’, i Fernando Larraz, professor de la Universitat d’Alcalá, amb ‘Exili i moviments editorials en España Republicana de Buenos Aires’, entre altres participants.

El dia 17 de setembre les jornades es traslladaren al monestir de Sant Miquel dels Reis. Al matí, Lluís Agustí, de la Universitat de Barcelona,  va pronunciar la ponència ‘Bartomeu Costa-Amic, entre l’aventura i l’edició’; Xosé Luis Axeitos, de la Real Acadèmia Galega ‘Editorials i publicacions gallegues en l’exili republicà: el paper singular de Luis Seoane’, i Jose Chueca, de la Universitat del País Basc, amb ‘La labor editorial de l’exili basc: l’editorial Ekin’.

També hi participaren Leoncio López-Ocón, del CSIC de Madrid, amb ‘Gènesi de l’editorial  Atlante. El quadern francés de Manuel Sánchez Sarto’; Josep Mengual, de la Universitat de Barcelona, ‘El paper dels exiliats republicans en la indústria editorial xilena’, i Josep Palomero, de l’Acadèmia Valenciana de la Llengu,a amb ‘Les edicions catalanes a París’.

Completaren les jornades Ana Martínez Rus, de la Universitat Complutense de Madrid, amb ‘Mèxic i Rafael Giménez Siles: la segona vida de l’editor de Cenit i les fires del llibre (1939-1991) i Arantza Sarría, de la Universitat de Bordeus, amb ‘Oposar-se al franquisme i editar a París: l’empremta francesa en el catàleg de El Ruedo Ibérico’.

Les ponències d’aquestes jornades seran publicades en ’Laberintos, revista de estudios sobre los exilios culturales españoles’, que edita la Biblioteca Valenciana.

Les jornades es clausuraren amb la inauguració de l’exposició ‘Equipatge de tornada’, al monestir de Sant Miquel dels Reis.

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers amb fins tècnics , d'anàlisi del trànsit per facilitar la inserció de continguts en xarxes socials a petició de l'usuari . Si continua navegant , considerem que accepta el seu ús . Per a més informació consulte la nostrapolítica cookies