La Universitat de València ha suspès les activitats del seu Centre Rus

  • Gabinet de la Rectora
  • 11 de març de 2022
 
La Universitat de València ha suspès les activitats del seu Centre Rus

Des del passat dia 26 de febrer les activitats del Centre Rus de la Universitat de València han estat suspeses com a part de les mesures de resposta a la intervenció militar russa a Ucraïna. La rectora va informar el passat dijous 10 de març al Consell de Govern d’aquesta paralització d’activitats que deixa en suspens el conveni en base al qual es va crear aquest Centre. El Centre Rus de la UV és un dels dos centres russos d’Espanya i la decisió de la Universitat de València ha estat coordinada amb la Universidad de Granada, seu de l’altre centre.

El Centre Rus de la Universitat de València va obrir les seues portes en abril de 2019.

La Universitat de València es convertia, així, en la segona universitat espanyola en disposar d’un centre d’aquestes característiques.

L’objectiu del Centre Rus era la potenciació del coneixement de les llengües i cultures eslaves, donant suport als programes de mobilitat i de doble titulació de la Universitat de València amb universitats russes.

Per dur endavant aquests objectius de caràcter acadèmic i cultural, la Universitat de València va signar un acord amb la Fundació ‘Russkiy Mir’, fundació pública de la Federació de Rússia per a la promoció de la llengua i cultura russes.

La creació d’aquest centre permetia, a més, participar en la xarxa de Centres Russos ubicats en altres països, enfortint la cooperació acadèmica i cultural de la Universitat de València amb altres institucions.

Després de la intervenció militar de Rússia a Ucraïna, la Universitat de València va suspendre les activitats d’aquest centre indefinidament.

En el seu informe al Consell de Govern, la rectora de la Universitat, Mª Vicenta Mestre, va expressar el següent en relació a aquest centre: ‘és cert que les activitats del Centre Rus són culturals i acadèmiques, però també és cert que el govern rus ha d’entendre que la seua actuació, militar, il·legal, criminal, irrespectuosa amb les persones, ha de tenir conseqüències’.

‘Des de la posició estatutària de la nostra Universitat en la defensa de la pau, en el marc de les recomanacions de la Comissió Europea, l’Associació d’Universitats Europees (EUA), CRUE- Universidades Españolas, la Confeederación de Soceidades Científicas de España (COSCE) i la Federación de Asocaiciones Científico-Médicas Españolas (FACME), la primera de les conseqüències és la interrupció d’aquestes activitats de cooperació acadèmica de la nostra Universitat amb Rússia’, va informar la rectora.

La Universitat de València ha estat en contacte en tot moment amb la Universidad de Granada, seu de l’altre Centre Rus a Espanya, per coordinar la resposta.

La suspensió d’activitats deixa, doncs, sense efectes, el conveni que finalitza en acabar aquest curs acadèmic i que, previsiblement, no es renovarà de mantenir-se la posició del govern rus.

Pot consultar el posicionament de la Universitat de València en relació a la intervenció militar russa a Ucraïna seguint aquest enllaç: https://links.uv.es/d8pyVWK

També pot consultar aquest contingut UVnoticies en relació a les mesures adoptades per la Universitat de València, informades al Consell de Govern el passat dia 10 de març: https://links.uv.es/o8Kkcg4