La Universitat de València i els Instituts d'Estudis Comarcals organitzen una jornada sobre les xarxes territorials valencianes

  • Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable
  • 29 de setembre de 2021
 
Imagen de la noticia

El proper divendres 1 d'octubre la Facultat de Geografia i Història acollirà la desena trobada anual entre la Universitat de València i la Federació d’Instituts d’Estudis del País Valencià (FedinesPV). La jornada pretén abordar qüestions com el desenvolupament territorial i els reptes futurs de la vertebració territorial de la Comunitat Valenciana, en particular les xarxes territorials.

El Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat i la Federació d'Instituts d'Estudis Comarcals (FedinesPV), amb la col·laboració de la Diputació de València i Caixa Popular, han dissenyat un programa compost per 4 sessions en les quals experts de la Universitat de València i d'altres institucions, abordaran qüestions d'especial actualitat territorial, com són els desequilibris territorials i socials, i especialment el despoblament de les zones rurals.

La inauguració de la jornada serà a les 9.00 hores, a càrrec de la rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre; el president de la Diputació de València, Antoni Gaspar; el vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla; el president de la FedinesPV, Josep Vicent Frechina; i el director de Responsabilitat Social Corporativa i Relacions Institucionals de Caixa Popular, Paco Alós.

Les primeres tres conferències seran impartides per professorat de la Universitat de València. Julia Salom abordarà les oportunitats i reptes de la xarxa urbana valenciana en la post- pandèmia. Félix Fajardo tractarà les xarxes i iniciatives solidàries enfront de la COVID-19 a la província de València. I els professors Joan Carles Membrado i Joaquín Martín impartiran una ponència sobre els reptes de l'ordenació del territori valencià: comarques vs mancomunitats.

La segona sessió del matí arrancarà amb la xarrada de Javier Cabedo (COEVAL), que tractarà sobre les xarxes empresarials comarcals. Emili Villaescusa (Confederació de Cooperatives de la CV) compartirà amb els assistents les propostes del cooperativisme valencià per a la recuperació del medi rural. Ghaleb Fansa (UV) centrarà la seua intervenció en els pactes per l'ocupació en la Comunitat Valenciana. I Carlos Sánchez (Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, GVA) abordarà la formació permanent del professorat en la Comunitat Valenciana.

La sessió continuarà a la vesprada amb la intervenció de David Torres (Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, GVA) sobre els Grups d'Acció Local (GAL) i el desenvolupament rural. Josep V. Frechina, Manel Pastor i Andreu Ginés (FedinesPV) oferiran una xarrada sobre la Federació d'Instituts d'Estudis del País Valencià: una xarxa de xarxes. Alexandra Usó (Federació d'Associacions per la Llengua) abordarà en la seua conferència l'escola valenciana, 35 anys d'associacionisme.

La jornada finalitzarà amb una posada en comú de les experiències dels Instituts d'estudis Comarcals en la qual participaran: María del Carmen Agulló, amb el títol L'Institut d'Estudis de la Vall d'Albaida: vint-i-cinc anys teixint xarxes; Sergio Pastor i Jordi Ortiz que se centraran en els orígens de la història d'Alcoi i la trajectòria del Centre Alcoià d'Estudis Històrics i Arqueològics; i Joan Borja i Sanz, que impartirà la xarrada L'Espai Cultural Enric Valor: llengua, cultura, identitat i vertebració territorial .

Aquesta trobada entre la Universitat de València i el col·lectiu d'Instituts comarcals arriba en aquest 2021 la seua desena edició. La primera presa de contacte va ser a la tardor de 2010, a l'any següent es va signar el primer conveni de col·laboració institucional, que es va renovar en 2018; durant aquests anys la Universitat de València i els IDECOS han celebrat congressos i trobades sobre medi ambient, educació, economia, turisme, desenvolupament territorial, sostenibilitat, participació, anàlisi electoral, memòria històrica, patrimoni immaterial i vertebració territorial valenciana. Es tracta d'una assentada col·laboració que posa de manifest el compromís de la Universitat de València amb el territori i amb la societat valenciana.

 

Més informació: