La Universitat de València, una de les 11 espanyoles del projecte ‘Universitats Europees’

  • Gabinet de Premsa
  • 27 de juny de 2019
 
Rectorat de la Universitat.
Rectorat de la Universitat.

La Unió Europea (UE) ha fet públics els 17 projectes europeus concedits dins de l’acció ‘Universitats Europees’, emmarcat en el programa Erasmus+. Aquesta nova acció de la UE pretén incentivar la creació d'aliances innovadores entre universitats europees. La Universitat de València ha sigut una de les 11 universitats espanyoles a les quals se'ls ha concedit el projecte en la convocatòria de 2019, i l'única universitat pública de la Comunitat Valenciana a aconseguir-lo.

La Universitat de València formarà part d’una aliança amb la Universitat Johannes-Gutenberg de Magúncia (Alemanya), la Universitat de la Bourgogne (França), la Universitat d’Opole (Polònia) i la Universitat de Jyväskylä (Finlàndia), la Universitat de Latvia (Letònia) i la Universitat de Palerm (Itàlia).

Sota el títol FORTHEM, l’aliança pretén desenvolupar el concepte de ciutadania europea dins de la diversitat, la multiculturalitat i el multilingüisme. Per a això es volen estrényer els llaços de tots els membres del consorci tant a nivell acadèmic com administratiu, amb la finalitat de constituir una universitat transnacional entre tots els socis. La concessió suposa que l’aliança d’universitats pot rebre fins a cinc milions d’euros durant els pròxims tres anys.

En el marc de la creació de l’Espai Europeu d’Educació d'ací a 2025, la Comissió Europea ha proposat la creació d’Universitats Europees, una consorci d’universitats formades per un mínim de tres institucions d’educació superior de tres països, amb l’objectiu de potenciar una identitat europea reforçada i, al mateix temps, estimular l’excel·lència i contribuir a augmentar la competitivitat de les institucions europees d’educació superior.

La implantació plena de la iniciativa està prevista per al pròxim programa Erasmus+ de la Unió Europea, a partir de 2021. ‘'objectiu és la creació de prop de vint Universitats Europees d’ací a 2024.

El projecte ha sigut impulsat amb el suport institucional de la Universitat de València, amb el Consell de Direcció al capdavant, i serà coordinat des del Vicerectorat d’Internacionalització i Cooperació. Aquesta concessió suposa un impuls estratègic a les polítiques d’internacionalització de la institució.

Més informació: