La UV i la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica presenten dos informes sobre aigües residuals en València

  • Gabinet de la Rectora
  • 27 d’octubre de 2020
 

La rectora de la UV M.ª Vicenta Mestre i la consellera Mireia Mollà participen a una reunió de treball per presentar els informes “Vigilància epidemiològica del Covid19 en aigües residuals” i “Anàlisis de la Capacitat de Tractament d'Aigües Residuals en l'Àrea Metropolitana de València”.

Els dos projectes, fruit del conveni entre la Conselleria i la Universitat, se centren en homologar protocols que permeten validar els processos de detecció de la COVID-19 i avançar en la seua detecció primerenca i en l'estudi de les depuradores per a implementar mesures de reutilització i economia circular.

La rectora de la UV M.ª Vicenta Mestre i la consellera Mireia Mollà han presidit una reunió de seguiment dels projectes conjunts a l’edifici de Rectorat. Els informes “Vigilància epidemiològica del Covid19 en aigües residuals” i “Anàlisis de la Capacitat de Tractament d'Aigües Residuals en l'Àrea Metropolitana de València” se centren en l'avanç de la metodologia de vigilància epidemiològica del coronavirus i en l'estudi de les plantes depuradors per a dissenyar mesures orientades a aplicar els principis de l'economia circular en el cicle integral de l'aigua, respectivament.

El projecte “Vigilància epidemiològica del Covid19 en aigües residuals” ha sigut presentat pels investigadors  Pilar  Domingo-Calap  y  Rafael  Sanjuán,  del  Instituto de Biología Integrativa de Sistemas (I2SysBio). La investigació realitza tres mostres setmanals en les aigües residuals de les estacions de Pinedo 1 i 2 i Quart-Benàger, que recullen les aigües residuals d'un milió d'habitants, sobre les quals aplica metodologia de detecció per PCR del material genètic. “L'objectiu és comptar amb un sistema amb indicadors homogenis que aconseguisca que, a tenor dels indicadors de les aigües residuals, ens diga que en una zona, un municipi o un barri concret s'estan donant més positius i permeta activar un protocol d'actuació elaborat al costat de Sanitat”, ha explicat.

Domingo ha assenyalat que ‘s’ha de continuar estudiant per analitzar si aquest projecte, a més de com vigilància, serveix també com alerta primerenca i aconseguir per tant tindre una eina més ràpida per detectar nous brots o inclús possible transmissió comunitària del SARS-CoV-2’.

El  catedràtic  d’Economia  de l’Aigua  adscrit  a l’Institut de  Desenvolupament  Local  (IIDL)  de  la  Universitat de València i al grup del qual és investigador principal, el Grup d’Economia de l’Aigua (GEA), Francesc Hernández, ha presentat l’informe “Anàlisis de la Capacitat de Tractament d'Aigües Residuals en l'Àrea Metropolitana de València”.

L'informe destaca que la transformació de les actuals depuradores en instal·lacions d'optimització dels recursos hídrics passa per adequar el seu disseny i adaptar-lo a una realitat canviant que permeta adequar-se a les previsions de cabal i unes altres de tipus climàtic i demogràfic.

En paraules del professor Hernández, l’estudi posa en relleu ‘la importància de l’eficiència en els processos de tractament i reutilització de les aigua residuals com un mitjà segur i viable d’augmentar el subministrament d’aigua, reduint per tant la pressió sobre uns recursos hídrics ja sobreexplotats’.

‘Del funcionament òptim d’una depuradora depèn no solament el benestar de la societat, sinó també del manteniment dels ecosistemes; no n’hi ha que ser curtplacista, perquè la ineficiència no és neutral, té costos. Per tot això, l’economia circular es manifesta d’una manera tan clara com el nou model a seguir’, ha expressat el catedràtic d’Economia de l’Aigua.

La rectora M.ª Vicenta Mestre ha agraït a la Conselleria la seua implicació i suport als projectes, destacant que ‘la inversió en la universitat pública és la inversió en la societat, perquè és a la fi, donar un servei a la societat’. ‘Els dos projectes fomenten un aspecte vital en les crisis, com en l’actual sanitària pel coronavirus i la d’emergència climàtica: la prevenció, perquè sense ella, és molt difícil poder lluitar contra aquests problemes’, ha puntualitzat Mestre.

Per la seua part, la consellera Mireia Mollà ha assenyalat la necessitat d’impulsar la investigació i els programes de ciència aplicada; un compromís amb l'avanç científic que la crisi sanitària ha reivindicat imprescindible’. Mollà ha asseverat també que ‘tots dos projectes fan una crida a l'anticipació sobre estimacions, càlculs i previsions de base científica amb la finalitat d'avançar-se i adaptar-se a escenaris de crisis per a reduir el seu impacte’, destacant que ‘l'economia circular aplicada al cicle integral de l'aigua és un dels reptes que vertebren la política de la Conselleria en matèria d'aigua’.