La UV recordarà aquest dilluns el rector Peset en el 80 aniversari del seu afusellament

  • Gabinet de la Rectora
  • 19 de maig de 2021
 
La UV recordarà aquest dilluns el rector Peset en el 80 aniversari del seu afusellament

Una cerimònia institucional al Claustre de la Universitat recordarà el proper dilluns 24 de maig, dia en què es compleix el 80 aniversari del seu afusellament, a qui va ser rector de la Universitat de València, Joan Baptista Peset Aleixandre. L’acte, amb aforament limitat, serà retransmès en directe per la Universitat.

El rectorat de la Universitat de València ha iniciat un procediment de reparació de les persones represaliades pel franquisme i celebrarà un acte, amb el Ministre d’Universitats, a finals d’any.

Joan Baptista Peset Alexandre va ser catedràtic de Facultat de Medicina de la Universitat de València, institució en què havia cursat, amb brillant expedient acadèmic, diferents titulacions acadèmiques, entre elles el doctorat en Medicina, el doctorat en Ciències (secció Química) i el doctorat en Dret.

Degà de la Facultat de Medicina entre els anys 1930 i 1931, vicerector de la Universitat de València des de 1931, l’any 1932 va ser elegit rector. Ocupà aquest càrrec fins l’any 1934, en què va ser acceptada la seua dimissió.

L’any 1936 va ser elegit diputat per València i participà en la darrera sessió de les Corts de la República a Espanya, l’any 1939. Va ser detingut en el port d’Alacant quan intentava marxar a l’exili.

Separat de la seua càtedra el 29 de juliol de 1939 per la seua ‘desafecció’ al règim de Franco, va ser sotmès a dos consells de guerra l’any 1940 i, finalment, fou afusellat a Paterna el 24 de maig de 1941.

L’any 2001, amb motiu del seixanta aniversari del seu afusellament, la Universitat de València va editar el llibre ‘Procés a Joan Peset Aleixandre’ i una reproducció facsímil de l’expedient del procés.

En el 80 aniversari d’aquest afusellament, la Universitat de València recordarà el rector Peset en una cerimònia al Claustre de la Universitat presidida per la rectora.

A finals d’aquest any la rectora i el ministre d’Universitats presidiran un acte de reparació de les persones represaliades a la fi de la Guerra Civil, entre elles el rector Peset, una vegada finalitze la tramitació de l’expedient iniciat pel rectorat de la Universitat de València davant el govern d’Espanya.

Accés a la retransmissió en directe