València acull el sisè congrés internacional sobre el Gran Telescopi de Canàries

  • Gabinet de la Rectora
  • 12 de desembre de 2018
 
Jornada Science

Més d'un centenar d'astrofísics dels Estats Units, Mèxic, Xina i Espanya, entre d'altres, debatran sobre els últims descobriments astronòmics del Gran Telescopi de Canàries (GTC), que converteix Espanya en potència mundial en astronomia.

Més d'un centenar d'astrofísics es reuneixen a València aquesta setmana per debatre sobre els últims descobriments astronòmics aportats pel Gran Telescopi de Canàries (GTC), així com conèixer els plans de futur d'aquesta Instal·lació Cientificotècnica Singular (ICTS). Ho faran durant la sisena edició de la reunió sobre ciència amb el GTC, que organitza l'Observatori Astronòmic de la Universitat de València amb la col·laboració de la Institució Alfons el Magnànim Centre Valencià d'Estudis i de Recerca.

La inauguració del congrés ha estat presidida per la rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, pel secretari general de Coordinació de Política Científica del Ministeri de Ciència Innovació i Universitats, Rafael Rodrigo; pel director de l'Institut Astrofísic de Canàries, Rafael Rebolo; pel president de la Comissió de seguiment d'Utilització del GTC, José de Jesús González; per la presidenta del Scientific Organizing Committee, Mª Rosa Zapatero; pel director del Observatori Astronòmic de la Universitat de València, José Carlos Guirao; i pel catedràtic de la Universitat de València i Membre del Comitè Organitzador, Vicent J. Martínez.

La rectora Mª Vicenta Mestre ha recordat el paper punter de la Universitat de València en l’àmbit investigador, situant-se entre les 500 del món segons l’Academic Ranking of World Universities i en les posicions tres a sis d’Espanya segon els rantings National Taiwan Ranling, Leiden Ranking i URAP.

D’altra banda, el secretari general de Coordinació de Política Científica del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, Rafael Rodrigo, ha destacat el suport del Ministeri al GTC per a que continue realitzant investigacions de primer nivell i per això tenim una línia de finançament especifica’. ‘El GTC és un exemple perfecte de la col·laboració entre el món acadèmic, i les universitats en especial, i les administracions publiques de les Comunitats Autònomes i l’Estat’, ha remarcat Rodrigo.

Rafael Rebolo, el director de l’Institut d’Astrofísica de Canàries, ha asseverat que en els 10 anys de vida del GTC, ‘ha estat sempre en la frontera de la ciència i el coneixement, sent pioner en molt dels últims avanços realitzats’. A més, ha apuntat un dels reptes que afrontarà aquest programa, com és definir un programa d’instrumentalització per als pròxims anys.

Per la seua part, el president de la Comissió de Seguiment d’Utilització del GTC, José de Jesús González ha afirmat que encontres com aquest ‘són un catalitzador de noves col·laboracions i descobriments, on el GTC és un vehicle essencial i fonamental per a la investigació’.

El director de l’Observatori Astronòmic de la Universitat, José Carlos Guirao ha recordat que l’Observatori es remunta al s.XVIII i ha participat en algunes de les últimes investigacions astronòmiques com el descobriment de les ones gravitatòries.

El congrés, que tindrà lloc a la seu d'ADEIT des de hui i fins dimecres, 14 de desembre, se centrarà en els tres instruments agregats recentment a l'oferta instrumental disponible.

L'objectiu principal d'aquesta sisena reunió -explica el catedràtic d'Astronomia i Astrofísica de la Universitat de València i president del comitè organitzador local Juan Fabregat- és que els participants comparteixin els seus últims resultats, aprenguin sobre les operacions de GTC i les propostes de nova instrumentació de la propera generació, fomentin les col·laboracions actuals i promoguin col·laboracions futures entre els astrònoms que treballen amb ell.

El Gran Telescopi de Canàries, situat a l'Observatori del Roque dels Nois a la Palma, és el telescopi astronòmic més gran del món. En aquest sentit, és una instal·lació espanyola, amb contribucions de Mèxic i els EUA, la qual compta amb el telescopi òptic més gran del món. Inaugurat el 2007, la seua missió és albirar forats negres, les condicions inicials de l'Univers després del Big Bang i les estrelles i galàxies més allunyades de l'univers. 'Espanya és una potència mundial en astronomia', explica Juan Fabregat.

Entre el centenar d'assistents previstos, destaquen especialistes procedents de les tres comunitats del Gran Telescopi de Canàries -Espanya, EUA, Mèxic- així com de la Xina, país que està finançant nova instrumentació en els últims anys.

Més informació: https://congresos.adeituv.es/gtc2018/

Imatges: