La viscoelasticitat dels materials i les aplicacions en la indústria, eixos del congrés en reologia IBEREO 2017

  • 5 de setembre de 2017
 

Sota el lema ‘The multidisciplinary science of Rheology. Towards a healthy and sustainable development’, la Fundació Universitat-Empresa de la Universitat de València ADEIT acull entre el 6 al 8 de setembre el congrés internacional sobre reologia IBEREO 2017. Aquesta trobada abordarà com, hui en dia, la reologia –que estudia com flueixen i es deformen els materials– és «indispensable» en la indústria, tant en la gestió de qualitat, com en el processament en la fàbrica i en la formulació de nous productes, ja que és necessari conèixer com es comporten i com es pot modificar la seua consistència.

Així ho explica María Jesús Hernández, professora de Física de la Universitat de València i organitzadora d'aquesta edició d’IBEREO a València juntament amb Teresa Sanz i Ana Salvador, investigadores de l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments del CSIC, en nom del Grup Español de Reologia (GER) de les Reials Societats Espanyoles de Física i de Química (RSEF i RSEQ).

Com explica Mª Jesús Hernández, a més de visualitzar i promocionar des de València les aplicacions de la reologia en la indústria alimentària i farmacèutica –àrees en la qual les organitzadores tenen la seua ràdio d'actuació principal-, durant el congrés també s'abordarà el tractament de l'elasticitat, viscositat, textura i consistència de diferents materials i com es poden aplicar aquests en el desenvolupament de nous productes. 

Reologia en el tractament de la disfàgia
Entre les ponències que nodriran aquesta trobada destaca la conferència inaugural a càrrec de Críspulo Gallegos, director de R+D de ‘Complex Formulations’ of Fresenius Kabi Deutschland GmbH (Alemanya), que abordarà com l’estudi del comportament reològic dels aliments en la boca pot ajudar en el tractament de la disfàgia, una alteració de la deglució (produïda per envelliment, malalties neuronals o càncer de gola) que en el nostre país afecta a un milió de persones. 

A més d'aquesta aplicació en el comportament dels aliments, la reologia també és clau per a abordar la caracterització de nous productes en la indústria farmacèutica i cosmètica, i en materials tan diversos com a pintures, ceràmiques, plàstics, asfalts o lubrificants, entre uns altres.

Aquests temes s’abordaran durant els tres dies de congrés, que acollirà a experts en reologia com Leonard Sagis, investigador del Departament de Materials de l’ETH de Zurich, Antxon Santamaría, de la Universitat del País Basc, expert polímers i plàstics, Isabel Sousa, de la Universitat de Lisboa i experta en tecnologia dels aliments, i José Muñoz, de la Universitat de Sevilla, que parlarà sobre emulsions ecològiques.

Aplicacions de la reologia en la indústria
El congrés conclourà amb una taula redona on representants d’empreses i d’instituts de recerca contractats per empreses, comentaran les seues experiències i debatran sobre la innegable i important relació entre la reologia i la indústria.

A més d'aquests aspectes més aplicats de la reologia, es presentaran avanços en línies de recerca capdavanteres com la viscoelasticitat en grans deformacions, la reologia de pel·lícules superficials, o l'estudi de ‘fluids magnetoreològics’.

Aquest és el sisè d’una sèrie de congressos organitzats cada dos anys alternativament a Espanya i Portugal per la Sociedade Portuguesa de Reologia (SPR) i el Grup Español de Reologia (GER). A més d’investigadors espanyols i portuguesos acudeixen a la trobada gran quantitat de científics d’altres països europeus i americans.

Més informació i programa: 
http://www.ibereo2017.com/

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers amb fins tècnics , d'anàlisi del trànsit per facilitar la inserció de continguts en xarxes socials a petició de l'usuari . Si continua navegant , considerem que accepta el seu ús . Per a més informació consulte la nostrapolítica cookies