Adela Cortina, Premi Know Square a la Trajectòria Divulgativa Exemplar 2016

  • 30 de gener de 2017
 
Adela Cortina

La catedràtica d'Ètica i Filosofia Política de la Universitat de València Adela Cortina rep aquest dimarts 31 de gener el premi Know Square 2016 a la Trajectòria Divulgativa Exemplar. El jurat de la sisena edició d'aquests guardons ha triat a la professora de la Universitat de València per unanimitat. L'acte de lliurament del premi se celebra a les 19 hores en l'Auditori del Museu Lázaro Galdiano, a Madrid.

El jurat, format per 25 professionals, periodistes, emprenedors i directius, ha valorat tant la biografia i experiència de la guanyadora com la seua capacitat expositiva i divulgativa, la innovació en idees, les aportacions i enfocament, el seu reconeixement i prestigi tant a nivell nacional i internacional com el seu compromís social. L'elecció se centra en les aportacions d'Adela Cortina en el món de l'ètica, especialment aplicada a l'economia i la gestió empresarial, a través dels seus treballs i també de la seua pertinença a la Fundació ÉTNOR. Les seues aportacions al camp de la filosofia moral, proposant una ètica empresarial compromesa amb la creació d'una societat justa, la fan, segons el jurat, més que mereixedora d'aquest guardó. 
Adela Cortina va cursar filosofia i lletres en la Universitat de València. En 1976, va defensar la seua tesi doctoral sobre ‘Déu en la filosofia transcendental kantiana’. Una beca d'investigació li va permetre freqüentar la Universitat de Munic, on va entrar en contacte amb el racionalisme crític, el pragmatisme i l’ètica marxista, i més en concret amb la filosofia de Jürgen Habermas i Karl-Otto Apel.

En reintegrar-se a l’activitat acadèmica a Espanya, va orientar definitivament els seus interessos d’investigació cap a l’ètica. En 1981 ingressa en el Departament de Filosofia pràctica de la Universitat de València. En 1986 va obtindre la Càtedra de Filosofia Moral. Els seus treballs també s’han centrat en qüestions relatives a l'economia, l'empresa, la discriminació de la dona, la guerra, l'ecologia o la genètica. Amb la seua obra ‘Ética de la razón cordial’ va ser guanyadora del Premi Internacional d'Assaig Jovellanos 2007.