La Fundació Parc Científic Universitat de València i Banco Santander premien 10 empreses innovadores de base científica i tecnològica
- Parc Científic
- 5 de febrer de 2020

La Fundació Parc Científic Universitat de València (FPCUV) va fer lliurament anit dels Premis ‘X Aniversari’ a 10 companyies innovadores del seu entorn empresarial. L'aposta per la R+D, la col·laboració amb la institució acadèmica o el nivell d'internacionalització, entre altres, han sigut aspectes clau per a la resolució d'uns premis que s'emmarquen dins la celebració del X aniversari de la FPCUV i que compten amb el suport de Banco Santander.
La multinacional química UBE Corporation Europe va ser la primera a rebre un premi, el de ‘Trajectòria de Col·laboració amb la Universitat de València’. En aquesta última dècada han sigut 9 els contractes de R+D signats amb la institució, especialment per a la recerca de poliuretans i policarbonats. Els seus desenvolupaments s'apliquen en la producció d'envasos d'alimentació, monofilaments, components d'automoció, materials d'hàbitat i productes d'enginyeria per al consum.
El premi ‘Empresa exemple de transferència de drets de propietat intel·lectual i industrial’ va ser per a l'empresa Laser Food, la tecnologia de la qual permet el marcat indeleble directament sobre productes agroalimentaris frescos, substituint les pràctiques tradicionals d'etiquetatge, tot augmentant l'eficiència en el consum d'energia. La companyia manté amb la Universitat la cotitularitat d'una patent, així com la llicència d'ús i explotació d'aquesta mateixa i d’una altra patent més.
La tecnològica especialitzada en informàtica biomèdica Kanteron Systems va guanyar el premi ‘Internacionalització’. L'empresa compta amb seus als Estats Units i Regne Unit i les seues solucions han sigut instal·lades en 15 països.
L'evolució en aquests 10 anys del seu benefici operacional, volum de facturació i valor de les accions justifiquen que IMEGEN siga la guanyadora del premi ‘Creixement i Consolidació’. A això se suma el notori increment del personal, passant en 10 anys de 2 a 74 professionals, de les quals el 25% són diplomades de la Universitat de València. Hui IMEGEN forma part del grup líder espanyol en diagnòstic genètic, un mercat amb un paper clau en el desenvolupament de la medicina preventiva, personalitzada i de precisió.
En la categoria ‘Ex Expansión’, per a empreses de fins a cinc anys d'activitat, van ser premiades Doitplenoptic, impulsada per membres del Departament d'Òptica de la Universitat de València, que va guanyar el premi a ‘Spin-off emergent’; i Smart Induction Converter Technologies, fundada per professors de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria, que va ser reconeguda com ‘Startup emergent’.
El reconeixement ‘Startup consolidada’ va recaure en l'equip de Darwin Bioprospecting Excellence, format per investigadors vinculats a la Universitat que col·laboren en diversos projectes de R+D amb l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (UV-CSIC) i amb l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia dels Aliments (CSIC).
Eolab Spain, primera spin-off de la Universitat de València, nascuda en el si del departament de Física de la Terra, va ser reconeguda com ‘Spin-off consolidada’. En concret, els seus serveis deriven de les dades extretes dels satèl·lits Sentinels de Copernicus de la Unió Europea i l'Agència Espacial Europea, i són clau per a la presa de decisions el desenvolupament sostenible i el canvi climàtic.
María Albiach i José Luis García, trajectòries emprenedores i directives
Els dos premis destinats a subratllar trajectòries emprenedores i directives van ser per a María Albiach, CEO de ValGenetics, i José Luis García, Director Executiu d’Epidisease.
Albiach, doctora en Ciències Químiques, compta amb més de 28 anys d'experiència en els camps de la Bacteriologia i la Virologia molecular. La seua extensa formació com a patòloga de plantes es va desenvolupar en l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) i el Citrus Research and Education Center de la Universitat de Florida, als Estats Units. El 2013 va impulsar una empresa de sanejament vegetal i hui, en el mateix camp, lidera l'empresa ValGenetics, que empra deu professionals d'alta qualificació.
José Luis García va guanyar en 2014 el Certamen Nacional de Joves Emprenedors de l'Institut Nacional de Joventut. El guardó, valorat en 25.000 euros, es va destinar a la constitució d’EpiDisease, una empresa de R+D que desenvolupa productes per al diagnòstic de malalties humanes utilitzant biomarcadors epigenètics. És el cas de l'escoliosi idiopàtica, per al diagnòstic de la qual l'empresa comercialitza un mètode a partir d'una patent desenvolupada pel mateix José Luis García i que compta amb el suport econòmic de la Fundació Botí. Paral·lelament a la seua experiència investigadora, ha rebut formació empresarial d'entitats com l'Institut Tecnològic de Massachusets i el CDTI per a accelerar l'eixida al mercat d'aquesta empresa de tecnologia mèdica. Compta, a més, amb una altra patent sobre diagnòstic de la sèpsia, la qual es troba actualment en procés de comercialització.
A més dels premis, el comité avaluador, format per representants de la Universitat de València, la Fundació Parc Científic Universitat de València i Banc Santander, va resoldre entregar accèssits a 7 empreses les trajectòries de les quals són també exemple d'una aposta ferma per la recerca i el desenvolupament. Van ser Brainsight. AI, Culturalink, Content Programari, Dawako Medtech, Drawfolio, Qomer i Wurth Electronik.
Arxivat en: Recerca, innovació i transferència , Universitat i societat