‘La Nau dels bojos’, editat per la Universitat de València, premi Joan Lluís Vives

  • Gabinet de Premsa
  • 19 de juliol de 2023
 
Ester Alba i Teresa Ferrer, en el moment de rebre el guardó.
Ester Alba i Teresa Ferrer, en el moment de rebre el guardó.

‘La Nau dels bojos. Una odissea de la desraó’, editat per la Universitat de València, ha obtingut el premi Joan Lluís Vives a l’edició universitària 2023, que concedeix la Xarxa Vives d’Universitats. ‘La Nau dels bojos’ analitza la relació dialèctica entre bogeria i societat en els més de sis segles que disten de la fundació de l’asil edificat a la ciutat de València en 1409.

Els premis Joan Lluís Vives tenen com a objectiu donar a conèixer el paper de l’edició universitària en la transferència del coneixement, a més de posar en valor el treball que desenvolupen els serveis de publicacions i editorials de les universitats. A més, promouen el prestigi de la llengua pròpia en l’àmbit universitari a fi de fomentar-ne i normalitzar-ne l’ús en la difusió del coneixement. Els premis compten amb quatre categories: Millor Edició, Millor Coedició Interxarxa, Millor Llibre de Ciència i Tecnologia, i Millor Llibre de Ciències Socials, Arts i Humanitats.

El guardó va ser recollit per la vicerectora de Cultura i Societat, Ester Alba, i per la directora de PUV, Teresa Ferrer.

La publicació de ‘La Nau dels bojos’, que ha obtingut el premi en la categoria de Millor Edició, va ser simultània a l’exposició que va tindre lloc del 12 de maig de 2022 fins el 23 d’octubre de 2022 organitzada pel Vicerectorat de Cultura i Esport de la Universitat de València al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, amb el comissariat de Cándido Polo Griñán i Ana Hernández Merino.

En la primera part de l’obra s’estudia l’etapa relacionada amb els dos primers centres, l’Hospital d’Innocents i l'Hospital General, període de quasi cinc-cents anys en què els malalts mentals van romandre en un mateix emplaçament urbà. La segona se centra en el període contemporani, que comença al final del segle XIX amb del manicomi de Jesús, com a pas previ a la inauguració de l’hospital psiquiàtric de Bétera, igualment concebut des de la concentració marginal, que prompte quedaria desfasat quan es van imposar les noves polítiques d'intervenció comunitària que s’apliquen en l’actualitat.

Setmana del Llibre en Català

Les obres guanyadores dels V Premis Joan Lluís Vives es presentaran el dimarts 12 de setembre en la Setmana del Llibre en Català, que tindrà lloc al Moll de la Fusta de Barcelona entre el 8 i el 17 de setembre, i en el que un dels comissaris de l’exposició i responsables de la publicació, Cándido Polo, estarà present per parlar de l’obra guardonada. L’esdeveniment inclou una àmplia gamma d’activitats, exposicions i presentacions de les novetats del llibre en català, així com vol ser un estímul per al foment de la lectura i de la indústria editorial en la llengua pròpia.