La 26a Mostra art públic / universitat pública s’inaugura al campus de Burjassot

  • Servei d'Informació i Dinamització - Blasco Ibáñez
  • 5 d’octubre de 2023
 
Els i les artistes de la Mostra art públic al campus de Burjassot juntament amb Esther Alba, Teresa Millet i Alba Braza. Foto: Miguel Lorenzo
Els i les artistes de la Mostra art públic al campus de Burjassot juntament amb Esther Alba, Teresa Millet i Alba Braza. Foto: Miguel Lorenzo

Dijous, 5 d'octubre, s’ha inaugurat la XXVI Mostra art públic / universitat pública al campus de Burjassot de la Universitat de València, una iniciativa que selecciona dotze intervencions artístiques efímeres, específicament projectades per als campus on s’instal·len i que volen connectar amb el públic universitari i la societat i crear diàlegs transversals entre les diferents disciplines implicades i l’art actual.

A la inauguració i posterior recorregut, que s’ha iniciat a la Biblioteca de Ciències Eduard Boscà, han assistit la vicerectora de Cultura i Societat de la Universitat de València, Esther Alba; el delegat d’Estudiants, Marcos Durá; la comissària de l’exposició, Alba Braza; la jurat Teresa Millet, els i les artistes i representants dels equips deganals del campus així com també professorat i personal que ha col·laborat en les obres d'alguna manera.

Fins al 2 de novembre, al campus de Burjassot, es podran visitar les obres d'Art al Quadrat, Voces que cuidan, Micaela Maisa, Valentina Alvarado Matos, Sara Torres i Laura Marte; i del 27 d’octubre al 24 de novembre, al campus de Blasco Ibáñez s’exhibiran les obres d'Amanda Moreno, Maria Amparo Gomar Vidal, Rayito Mcqueen i Fast Topaz, Marta van Tartwijk, Miriam del Saz i Chiara Sgaramella (La Nómada taller) i Veïna. Art Contemporani de Proximitat (Verónica Francés i Alfonso Segura).

Les persones assistents a la inauguració en Burjassot han realitzat una visita guiada per la comissària de la Mostra, Alba Braza, acompanyades dels artistes de les obres, que han explicat les seues creacions i que enguany destaquen per la diversitat de formats utilitzats, no sols visuals sinó també sonors. Els temes al voltant dels quals s'ha articulat la Mostra inclouen el biaix de gènere i classista dels diccionaris més emblemàtics; la feina imprescindible del personal de neteja del campus de Burjassot transportada a una passejada sonora amb il·lustracions dins l'àmbit de la mediació cultural; l’òptica, l’art i l’epistemologia; cuques de llum que tracen un viatge sonor; sexualitat animal i binarisme heterosexual; memòria, feminisme i espai públic; crisi ecològica i medi ambient; i actituds crítiques front als dogmes majoritaris.

Aquesta vint-i-sisena edició de la Mostra rebla la necessitat i la importància de la col·laboració dels diferents col·lectius de la Universitat per poder dur-la a terme, com ara l'assessorament de Mercedes Quilis, professora de Llengua Espanyola de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació; d’Elena Llamas Aliaga, il·lustradora; de Mabel Fuster, María del Pilar Martínez, María Dolores Muñoz, Estela Cerverón, Pilar Lafuente, Jennifer Pradillo i Araceli Ruiz (personal de neteja); de Josep Lluís Barona, catedràtic d’Història de la Ciència; de la Biblioteca d’Humanitats Joan Reglà, etc., i del personal tècnic i de manteniment dels campus.

El jurat que ha seleccionat els dotze projectes estava format per Alba Braza, comissària de la Mostra; Esther Alba, vicerectora de Cultura i Societat de la Universitat de València; Teresa Millet, doctora en Història de l'Art i especialista en Conservació; i Carlos Almela, professional de mediació i gestió culturals en pràctiques artístiques col·laboratives i permacultura. 

La Mostra art públic / universitat pública és una convocatòria de la Universitat de València impulsada per la Delegació d'Estudiants mitjançant el Servei d’Informació i Dinamització (Sedi) i que compta amb la col·laboració del Vicerectorat de Cultura i Societat, així com també dels serveis i personal dels campus on té lloc.

Per deixar registre de les instal·lacions efímeres que han format part de la Mostra art públic / universitat pública cada any, en acabar l’exposició s'edita un catàleg. Des de 2003, a més, els catàlegs estan disponibles en línia.