Abraham Mendoza, investigador del ICMol, doble premi de la RSEQ i la farmacèutica Lilly

  • Parc Científic
  • 11 de maig de 2023
 
Abraham Mendoza
Abraham Mendoza

L'investigador de l'Institut de Ciència Molecular (ICMol) de la Universitat de València Abraham Mendoza Valderrey ha obtingut sengles guardons, com a jove investigador, concedits per la Reial Societat Espanyola de Química (RSEQ), en la modalitat de ‘Líder de Grup’, i la farmacèutica Lilly, al costat de la RSEQ, en la seua categoria de ‘Jove Investigador 2023’, amb la qual es distingeix l'excel·lència en la trajectòria de joves científics espanyols menors de 40 anys.

El premi Lilly/RSEQ ‘Jove Investigador’ 2023 reconeix el treball d'Abraham Mendoza orientat a millorar la sostenibilitat de la síntesi orgànica i limitar l'impacte en l'entorn, mitjançant la reducció del nombre de reaccions químiques que requereix obtindre molècules complexes. Un dels seus èxits més notables ha sigut el desenvolupament d'un nou reactiu, anomenat NHPI-DA, que és una font de carboni modular que permet utilitzar seqüències sintètiques significativament més curtes. “Amb aquesta nova tecnologia no sols emprem menys recursos naturals i reduïm els equips humans implicats, sinó que també accelerem el procés de desenvolupament de nous tractaments mèdics, que han sigut transferits ja a la R+D del sector privat”, explica l'investigador de l’ICMol.

El Premi ‘Líder de grup’, en el marc de la modalitat de ‘joves investigadors’ de la RSEQ, ha premiat a Abraham Mendoza en reconeixement a la seua incipient però destacada labor com a responsable d'equip d'investigació.

Llicenciat en Química per la Universitat d'Oviedo, Abraham Mendoza va començar la seua carrera en aquesta institució. Després de graduar-se, va obtindre el màster i el doctorat en Química Orgànica per l'Institut Universitari de Química Organometàlica Enrique Moles. Completada aquesta etapa, es va mudar a Califòrnia (els EUA), on va investigar durant dos anys la síntesi de productes antitumorals en The Scripps Research Institute.

La seua passió per la química orgànica i la catàlisi li va impulsar a continuar desenvolupant la seua carrera en la Universitat de Cambridge (el Regne Unit) i en 2013 va començar a dirigir el seu propi equip d'investigació en la Universitat d'Estocolm (Suècia), on va comptar amb el finançament per al seu grup de la Fundació Knut & Alice Wallenberg -la major institució filantròpica de suport a la ciència a Suècia-, el Consell Suec d'Investigació i el Consell Europeu d'Investigació (ERC) a través del seu programa Starting Grant.

En 2022 va tornar a Espanya i es va incorporar a l'Institut de Ciència Molecular de la Universitat de València, en el Parc Científic de la institució acadèmica, amb el suport de la Generalitat Valenciana a través del seu programa científic d'excel·lència CIDEGENT per a líders de grup sènior. En el ICMol lidera el Grup de Química Orgànica Sostenible, centrat en "desenvolupar mètodes simplificats per a accedir a molècules importants i funcionals en quantitats significatives i de forma més eficient".

En les 22 edicions anteriors d'aquests premis, hi ha escassos precedents que un mateix científic sume en el mateix any els reconeixements com a líder de grup RSEQ i jove investigador Lilly.

Les cerimònies de lliurament dels premis tindran lloc durant la Reunió Biennal de Química i el Simposi de Joves Investigadors de la RSEQ en els mesos de juny i novembre, respectivament.

Arxivat en: Química