Alumnes de 56 instituts de secundària descobreixen la recerca del LHC en l'Institut de Física Corpuscular

  • 6 de març de 2017
 
LHC

Un total de 160 alumnes de Batxillerat procedents de 56 instituts de secundària participen aquesta setmana en les dues sessions de la masterclass en física de partícules ‘Hands on Particle Physics’, una iniciativa que se celebra en 52 països, amb l’objectiu d’introduir els estudiants i el professorat en la recerca que es realitza al Gran Col·lisionador d'Hadrons (LHC) del CERN. Les sessions, organitzades per l'Institut de Física Corpuscular (IFIC, CSIC-UV) en col·laboració amb la Facultat de Física de la Universitat de València, es realitzen amb l'ajuda del personal investigador de l’IFIC que participa en els seus experiments.

L'Institut de Física Corpuscular (IFIC-UV/CSIC) i la Facultat de Física de la Universitat de València organitzen un any més la ja tradicional masterclass en física de partícules ‘Hands on Particle Physics’, destinada a introduir a estudiants de Batxillerat en el coneixement de Gran Col·lisionador d'Hadrons del CERN. Es tracta de la participació en una iniciativa internacional promoguda per la Universitat Tècnica de Dresden (Alemanya) i QuarkNet en col·laboració amb IPPOG, una xarxa internacional per a la divulgació de la física de partícules de la qual Espanya és membre.
Per a permetre la participació de més alumnes i instituts, enguany s'ha duplicat el nombre de places disponibles per a ambdues sessions, el 7 i 9 de març.

L'Institut de Física Corpuscular, Centre d'Excel·lència Severo Ochoa amb una important participació en el LHC i els seus experiments, ha participat en aquesta activitat des dels seus començaments, en 2004. S'han organitzat dues sessions, una el 7 de març utilitzant dades de l'experiment ATLAS, on es va descobrir el bosó de Higgs en 2012, i una altra el 9 de març amb dades de LHCb, experiment dedicat a estudiar les diferències entre matèria i antimatèria.

En tots dos casos, grups de 80 alumnes de primer o segon de Batxillerat procedents d'Alacant, Castelló i València es desplacen a l’IFIC i a la Facultat de Física per a rebre una introducció a la física de partícules, disciplina que estudia els components de la matèria, i als seus principals experiments, els acceleradors de partícules, de la mà de personal investigador de l’IFIC. Després realitzen un exercici pràctic, els resultats del qual comparteixen amb estudiants que realitzen la mateixa activitat en altres centres de recerca internacionals.

La sessió del 7 de març consisteix a demostrar que el protó, un dels constituents del nucli de l'àtom, té una estructura interna formada per quarks, les ‘rajoles’ de la matèria. A més, ocults en les dades d'ATLAS, els estudiants poden trobar algun dels bosons de Higgs que rares vegades es produeixen en l'experiment. Els alumnes compartiran els seus resultats amb estudiants de Mainz i Erlangen (Alemanya), Gènova (Itàlia) i Lund (Suècia).

L'exercici del 9 de març proposa als alumnes mesurar el temps que tarda a desintegrar-se el Mesó D0, una de les partícules produïda en l'experiment LHCb. Estudiant la seua desintegració s'espera obtenir pistes sobre per què el nostre Univers està fet de matèria i no d'antimatèria. Els resultats es posen en comú amb alumnes de Cincinnati (EUA), Marsella (França), Gènova i Milà (Itàlia).

Per a permetre que més alumnes i instituts participen en una activitat molt demandada, s'ha pogut duplicar el nombre de participants enguany en realitzar les sessions en el Saló de Graus de la Facultat de Física i en l'Auditori Marie Curie del Parc Científic de la UV, a més d'augmentar la capacitat de les aules d'informàtica i el personal dedicat a la masterclass (24 persones). L’IFIC realitza un important esforç per a divulgar la física de partícules en l'àmbit educatiu, mitjançant la participació en cursos de formació del professorat o en les fires científiques Expociència i Experimenta.

Per a Santiago González de la Hoz, professor de la Universitat i investigador de l’IFIC i coordinador de l'exercici amb dades d'ATLAS, “la masterclass de física de partícules és una activitat divulgativa internacional que pretén estimular les vocacions científiques entre els estudiants de Batxillerat”. Per a Fernando Martínez Vidal, professor de la Universitat a l’IFIC i coordinador de l'exercici de LHCb, “la masterclass és una oportunitat única perquè estudiants de batxillerat molt motivats tinguen un contacte directe amb física d'avantguarda i científics implicats en la recerca, tot açò en un ambient internacional i distès”.

La masterclass en física de partícules ‘Hands on Particle Physics’ està promoguda per la Universitat Tècnica de Dresden (Alemanya) i QuarkNet en col·laboració amb IPPOG, una xarxa internacional per a la divulgació de la física de partícules on participa Espanya. L'edició d'enguany es desenvolupa des de l'1 de març fins a l'11 d'abril, i participen més de 200 universitats i centres de recerca en 52 països, arribant a més de 13.000 alumnes. Com a novetat, s'incorporen institucions de Bangladés, Geòrgia, Montenegro, Rússia i Rwanda. A més, enguany es van organitzar sessions amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, el passat 11 de febrer.

-------------------------------------

Més informació:

http://ific.uv.es/masterclass/index.php
http://physicsmasterclasses.org/index.php
http://physicsmasterclasses.org/index.php?cat=country&page=sp_valencia