Arranca el cicle de converses sobre ciència i futur pels 30 anys del Premi Europeu de Divulgació Científica “Estudi General”

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 26 de gener de 2024
 

L’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València acull aquest divendres 26 a les 19 hores la primera conversa del cicle “El nostre futur amb la ciència”, una efemèride que s’organitza entre gener i setembre amb motiu del 30 aniversari del Premi Europeu de Divulgació Científica “Estudi General”, convocat per la Universitat de València i l’Ajuntament d’Alzira i de la col·lecció de llibres “Sense Fronteres” (Publicacions de la Universitat-Bromera), on s’editen les obres guanyadores.

 

La primera conversa, “La ciència a través de l’art”, comptarà amb la participació de Cristina Junyent i de Jaume Bertranpetit, i serà moderada per la periodista Reis Juan. Cristina Junyent és biòloga i comunicadora científica dedicada a la divulgació des del 1989. Membre de l’Associació Catalana de Comunicació Científica, ha rebut diferents premis literaris i el premi a la trajectòria professional del Col·legi de Biòlegs de Catalunya. Jaume Bertranpetit és catedràtic emèrit de biologia (Universitat Pompeu Fabra) i membre de l’Institut d’Estudis Catalans. Amb Cristina Junyent, és coautor de Viatge al orígens: història biològica de l’espècie humana, Premi Europeu de Divulgació Científica el 1997.

El cicle “El nostre futur amb la ciència” està organitzat per l’Espai Ciència (Octubre Centre de Cultura Contemporània de València) i, entre d’altres, en ell col·labora la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) de la Universitat de València.

El Premi Europeu de Divulgació Científica “Estudi General”, dotat amb 12.000 euros i convocat en col·laboració amb Edicions Bromera, té la finalitat d’estimular la creació i la difusió d’obres que, amb un llenguatge entenedor, posen a l’abast del públic general, i de l’estudiantat preuniversitari en particular, els avanços científics i tecnològics, i també la divulgació d’aspectes interessants de les diverses branques del saber. La col·lecció “Sense Fronteres”, dirigida per la catedràtica de Periodisme Carolina Moreno, inclou fins ara 47 llibres, en valencià. A més, algunes d’aquestes obres s’han traduït al castellà i estan disponibles en la col·lecció “Sin Fronteras”.

La conversa amb Daniel Ramón i Pere Puigdomènech serà el 14 de febrer: “El futur de l'alimentació”. El 17 abril, el metge Ramon Gomis i el químic i divulgador Xavier Duran parlaran de la ciència a través de la literatura, mentre que el 24 d’abril, la conversa tractarà el futur de la ciència disruptiva, amb el també químic Álvaro Martínez i el biòleg i divulgador Jesús Purroy.

El 22 de maig, el biòleg Joandomènec Ros i l’ambientòleg i divulgador Andreu Escrivà tractaran el futur del planeta; el dia 29, el neuròleg Jose R. Alonso i el catedràtic de Psiquiatria Adolf Tobeña particiaran en la conversa “El futur del cervell humà”.

Arcadi Navarro, investigador ICREA i biòleg, i la física Susanna Manrubia parlaran del futur de la ciència en temps de banalitats, el 18 de juny; mentre que l’arqueòleg Valentín Villaverde i el neurobiòleg Juan Nácher compartiran l’última conversa, el 18 de setembre: “Què ens fa humans?”.

Les converses són una acció que forma part del Pla Anual de Divulgació Científica de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació cofinançat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia i el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

 

Vídeo de Jaume Bertranpetithttps://www.youtube.com/watch?v=ptKJWi3aWhE

Imatges: