Arts i Humanitats vs Crisis: l’Observatori Cultural UV proposa un diàleg d’ecocrítica i literatura per a un món just i sostenible

  • Fundació General UV
  • 30 de març de 2022
 
Carmen Flys Junquera (esquerra) i Layla Martínez.
Carmen Flys Junquera (esquerra) i Layla Martínez.

L’Observatori Cultural de la Universitat de València va organitzar, el passat 29 de març a La Nau, el seminari ‘Utopies: art i desenvolupament’, una sessió concebuda com a un diàleg d’ecocrítica i literatura entre dues expertes, la professora Carmen Flys Junquera i l’escriptora Layla Martínez, per a demostrar que les arts i les humanitats poden funcionar com a eines per a la creació d’un món més just i sostenible.

La conversa entre la professora jubilada de la Universitat d’Alcalá (UAH) Carmen Flys Junquera i l’autora Layla Martínez, que presentà la vicerectora de Cultura, Ester Alba, va estar moderada pel director de l’Observatori Cultural UV, el professor Raúl Abeledo, i tractà d’oferir, a través de la imaginació de mons utòpics, possibles realitats vivibles i esperançadores cap a les quals avançar davant un present replet de crisis: climàtiques, sanitàries, econòmiques i culturals.

Aquesta situació “alimenta un futur cada vegada més distòpic, així, assistim en els últims anys a una prolífica producció cultural de temàtica postapocalíptica que contribueix a augmentar l’ansietat i la por col·lectives, conduint-nos a la paràlisi i el conformisme”, explicaven les expertes.

No obstant això, manifestaren que hui tampoc no falten les veus crítiques que reivindiquen la necessitat d’imaginar futurs utòpics esperançadors. “I en aquest camí, les arts, la cultura i les humanitats tenen un poder immens: el d’oferir-nos altres cosmovisions, altres maneres de ser i de relacionar-nos entre éssers humans i també amb aquells no-humans que habiten el planeta amb nosaltres, contribuint al qüestionament dels valors i actituds dominants, i a la creació d’un món més just i sostenible”, van resoldre.

El seminari, que portava per títol ‘Utopies: art i desenvolupament’, comptà amb la participació de la Fundació General de la Universitat de València en la seua organització i la col·laboració de l’Ajuntament de València i Caixa Popular.

Les expertes
Carmen Flys Junquera es va jubilar sent professora titular de Literatura Nord-americana i Ecocrítica del Departament de Filologia Moderna de la Universitat d’Alcalá. Va ser pionera de l’ecocrítica a Espanya, fundadora i membre del grup de recerca en Ecocrítica i Humanitats Ambientals, GIECO, i fundadora i editora en cap d’Ecozon@. Revista Europea de Literatura, Cultura y Medio Ambiente. La seua investigació s’ha centrat en l’anàlisi literària del sentit d’arrelament a un lloc, de l’ecofeminisme i de la justícia ambiental en novel·les contemporànies (entre elles, de ciència-ficció), particularment nord-americanes, però també espanyoles.

Layla Martínez (Madrid, 1987) és editora en el segell independent Levanta Fuego i autora de la novel·la Carcoma (Amor de Madre, 2021) i de l’assaig Utopía no es una isla (Episkaia, 2020). Actualment, treballa amb José Luis Rodríguez en un llibre sobre la crisi ecològica des del punt de vista del marxisme gòtic. També va escriure l’assaig Gestación subrogada (Pepitas de calabaza, 2019), així com relats i articles publicats en diverses antologies. Ha traduït assaig i novel·la per a diferents editorials i escriu sobre música en El Salto, i sobre sèries i televisió en La Última Hora. Des de 2014 codirigeix l’editorial independent Antipersona.