L'Arxiu Valencià del Disseny augmenta el seu fons amb la donació de Bascuñán i Albors

  • Fundació General UV
  • 15 de desembre de 2020
 

L'històric edifici de La Nau de la Universitat de València ha acollit l'acte d'acceptació de la donació dels fons documentals dels dissenyadors Eduardo Albors i Paco Bascuñán que nodreixen l'inventari de l'Arxiu Valencià del Disseny, entitat impulsada per la Universitat de València i l'Escola d'Art i Superior de Disseny (EASD).

L’Arxiu Valencià del Disseny compta entre els seus objectius la difusió i accés dels seus fons a través de la seua digitalització i consulta en línia, així com l’estudi i investigació del món del disseny per a consolidar-lo i posar-lo en valor. El fons de l’entitat es constitueix amb la donació de nombrosos dissenyadors i artistes valencians, incloent ara la materialització de la donació de Bascuñán i Albors.

Junt amb la presència del mateix Eduardo Albors i de les hereues de Paco Bascuñán, l’acte ha comptat amb la participació de la rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre, qui ha destacat la figura d'Albors i Bascuñán "com a grans dissenyadors valencians".

“Rebem aquesta donació per articular la nostra memòria del passat més recent, i del nostre present, en l’àmbit del disseny gràfic. Acceptem aquesta donació amb orgull: orgull de la tasca realitzada per aquests dos grans dissenyadors; orgull de la seua generositat i confiança en la Universitat. Però també l’acceptem amb responsabilitat: estudiar, conrear aquesta obra i preservar-la per al coneixement de les generacions futures és el compromís que assumim a la UV", ha manifestat la rectora Maria Vicenta Mestre.

A les seues paraules, Albors ha manifestat “l’orgull i honor de poder participar en aquest projecte, un projecte que permetrà a les futures generacions conéixer en profunditat i amb informació precisa de tot el que s’ha estat fent els últims 50 anys en el món del disseny valencià".

La vídua de Bascuñán, Guadalupe Martínez, qui ha afirmat que “les meues filles i jo estem molt contentes de que l’obra de Paco estiga a l’Arxiu”, ha recalcat que “l’Arxiu és una fita per a la societat valenciana, ja que permet protegir el treball de les persones i salvaguardar la nostra història per a poder millorar com a societat. Perquè si no protegim la història, no podrem recórrer el futur”.

La codirectora de l’Arxiu Valencià del Disseny, Ester Alba (UV), ha remarcat que aquestes donacions permeten consolidar l’Arxiu “com un centre a través del qual preservar el llegat del disseny valencià professional, alhora que es postula com a un laboratori d'innovació i creativitat”. Alba ha assenyalat que l’Arxiu es transforma “en un lloc on conservar, protegir i difondre la història i evolució de les arts aplicades i el disseny de producte, però amb un marcat caràcter gràcies a la posada en valor de les col·leccions i la seua difusió a través de la digitalització i accés obert dels seus fons que han de servir com a motor de la creativitat i de la innovació del teixit industrial valencià actual".

Per la seua banda, el codirector de l’Arxiu, Xavier Giner (EASD), ha afirmat que amb les presents donacions “se salda un deute històric amb el disseny valencià”. “A través d'aquestes donacions, patrimoni cultural dels valencians, l’Arxiu custòdia les col·leccions dels donants, dissenyadors professionals i les col·leccions de les empreses valencianes, que a través del disseny van ser referència nacional i internacional, i van mostrar un marcat caràcter innovador que pot ser referència per a les generacions futures, motor de desenvolupament econòmic i sostenible per a la indústria valenciana i com a agent d'innovació”, ha matisat.

Així mateix, en l’acte de donació també han estat presents el vicerector de Cultura i Esport, Antonio Ariño; el gerent de la Fundació General de la UV, Cristóbal Suria; la directora de l'EASD València, Rosa Esteban; el dissenyador i un del fundadors i donants de l’Arxiu Valencià del Disseny, Vicent Martínez; i diversos membres acadèmics de la UV i l’EASD.

El treball de Bascuñán i Albors, formats en l'antiga escola d'Arts i Oficis de València, antecedent de l'actual EASD València, permeten entendre els últims 30 anys del millor disseny valencià. D'una banda, el llegat de Paco Bascuñán suposa l'inici del reconeixement que va tindre com a creador compromés amb el seu temps i amb la cultura. Bascuñán, un dels integrants del grup La Nave, representa, com a pocs, l'enlairament del disseny valencià en els anys huitanta. Amb aquesta donació s'incorpora el disseny gràfic als fons de l’Arxiu, fent així possible una lectura més integral de les aportacions que els dissenyadors han realitzat en l'àmbit de la creativitat i la innovació.

La donació de Paco Bascuñán contempla nombrós material de disseny gràfic aplicat i promocional d’empreses i entitats valencianes com la Generalitat Valenciana, l’Ajuntament de València, l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) o el Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MUVIM).

D'altra banda, Eduardo Albors, qui també va pertànyer a La Nave, va ser pioner en la internacionalització del treball del dissenyador. Albors mostra una vessant internacional aplicada al disseny, especialment en il·luminació, a més de ser un dels fundadors de Caps i Mans. La donació d’Eduardo Albors es composa de diversos volums i publicacions sobre el disseny del món de la il·luminació, 46 carpetes de presentació, 78 esbossos per a renders, una llum protodesign (FLY d’Antares) i un cartell de tela plastificada de la llum FLY d’Antares.

L’Arxiu Valencià del Disseny es va crear en març del 2018 amb la constitució del grup de treball integrat per Universitat de València, Generalitat Valenciana, i l'Escola d’Art i Superior de Disseny (EASD). Gestionat a través de la Fundació General de la UV, té la seua seu a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València.

Galeria d'imatges