L’Aula d’Història i Memòria Democràtica impulsa la signatura d’un conveni que permetrà la digitalització dels expedients de treballadors forçats de la província de València durant el franquisme

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 5 de febrer de 2021
 
Dipòsit documental de l’Archivo General Militar de Guadalajara.
Dipòsit documental de l’Archivo General Militar de Guadalajara.

L’Aula d’Història i Memòria Democràtica (AHMD), pertanyent al Vicerectorat de Cultura i Esport de la Universitat de València, ha impulsat la signatura d’un conveni entre la institució universitària i l’Instituto de Historia y Cultura Militar del ministeri de Defensa que permetrà la digitalització i posterior consulta dels fons de treballadors forçats durant la dictadura franquista provinents de la província de València i conservats a l’Archivo General Militar de Guadalajara. En total, s’hi custodien els expedients de més de 5.000 presos, que es podran digitalitzar ara gràcies a la signatura d’aquest conveni.

En paraules dels responsables de l’Aula, el treball per a la signatura i consecució d’aquest acord ha estat “llarg i ardu, doncs s’ha demorat durant més de tres anys de gestions, en tractar-se d’un complex procés burocràtic”. Entre els expedients afectats es troben els corresponents a “Batallones Disciplinarios de Soldados Trabajadores” i a “Batallones Disciplinarios de Soldados Trabajadores Penados. 1ª y 2ª Agrupación”. La signatura del conveni permetrà començar amb la digitalització de 1.233 expedients, que s’ampliarà a altres documents dels mateixos fons fins completar el llistat amb què compta l’Archivo General Militar de Guadalajara. Es tracta d’una documentació fonamental per a poder reconstruir i comprendre la repressió franquista al territori valencià. És una fita que contribueix a impulsar la recerca històrica i el reconeixement de la memòria de les víctimes de la repressió.

Aquesta acció amplia i aprofundeix allò publicitat fa uns dies per la Diputació de València, que donà a conèixer els noms d’aquests mateixos expedients, en el sentit que el llistat fou engegat en el marc d’un projecte de l’AHMD gràcies a l’ajuda de 2017 “Subvenció de projectes i iniciatives en matèria de recuperació de la memòria històrica” de la Generalitat Valenciana, concretament de la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques. La recent nota de premsa de la Diputació obviava aquest detall, però la mateixa institució ja ho ha corregit, tot recalcant que, “de bon començament, el paper de l’Aula ha estat fonamental en el desenvolupament d’aquest projecte”. D'aquesta manera la Diputació de València reconeix el treball desenvolupat i impulsat pel AHMD des d'un inici i reconeix un error que atorgava un protagonisme a la Diputació que no era tal.

Amb la signatura del conveni es consoliden les accions dutes a terme per l’AHMD, fundada al 2016 amb l’objectiu, entre altres, d’abordar problemes específics relacionats amb la investigació de base i les fonts documentals relatives als períodes de la Segona República, la Guerra Civil, el Franquisme i la Transició democràtica al País Valencià.

 

Arxivat en: Cultura